vese
#Testi problémák

Egy apró, de fontos szerv: a vese

2016.03.10.
2 perces olvasási idő

Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a két vesénknek a folyadék kiválasztásában, vagyis a vizelet előállításában van szerepe, ám a babformájú szerveknek nem csak ez a feladatuk. Miért olyan fontos szervünk a vese? Tudj meg többet róla ma, a Vese Világnapján!

Hol is van a vese?

A vesék a 12. bordák magasságában két oldalt, a hasi szervektől és a hátizmoktól védve a hashártya mögött, a gerinc két oldalán helyezkednek el – ennyit a tudományról.

Egy-egy vese körülbelül akkora, mint az öklöd. A vesék kapcsolatban állnak a húgyvezetékekkel, és így a húgyhólyaggal is. A női húgycső rövidebb, mint a férfiaké, ez az oka annak, hogy a nők gyakrabban szenvednek hólyaggyulladásban.

A vese működése

A vese működése nem merül ki csak a folyadék kiválasztásában (a vizelet előállításában): kiválasztó, méregtelenítő és szabályozó feladata van. A vizelettel ürül ki a szervezetbe kerülő kálium, a kalcium- és foszfát, a hidrogénion, a kreatinin, a karbamid, a húgysav és a gyógyszerek jelentős része. Ahhoz pedig, hogy ki tudja mosni a méreganyagokat, napi legalább 2 liter folyadékra (leginkább vízre) van szüksége.

Veseelégtelenség

A vesét számtalan betegség károsíthatja, a veseelégtelenséget pedig csendes gyilkosnak is nevezik. Gyakran előfordul ugyanis, hogy csak akkor derül fény a betegségre, amikor a vesék működőképessége már a negyedére csökkent. – Veseelégtelenség akkor áll fenn, ha a vesék már képtelenek a mérgező anyagokat eltávolítani a szervezetből. Ha végleg képtelenek a méregtelenítésre, a mérgező salakanyagok szintje megemelkedik a vérben, ez az urémia – magyarázta Dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.

veseA veseelégtelenségnek két formáját különböztetjük meg. Akut, vagyis heveny veseelégtelenség esetén a veséket hirtelen éri a károsodás, ami miatt le is állhatnak, majd ismét (részben vagy egészben) működőképessé válnak. Akut veseelégtelenséget okozhat a nagy vérveszteség (pl. balesetnél), a vérmérgezés vagy a hasmenés utáni kiszáradás, és egyes gyógyszerek is.

Az antibiotikumok közül az ún. aminoglikozid antibiotikumok veszélyesek, a fájdalomcsillapítók szedésénél a nem szteroid gyulladásgátlók (lényegében az összes recept nélkül kapható fájdalom és lázcsillapító!) hatóanyagra figyeljünk, de nem megfelelően adva egyes vérnyomáscsökkentők is kiválthatják ezt az állapotot.

A krónikus, vagy idült veseelégtelenség ezzel szemben egy olyan állapot, amikor a vesék hosszú idő után, gyakran több év alatt, visszafordíthatatlanul károsodnak. Ez az állapot leggyakrabban cukorbetegség vagy vérnyomásproblémák miatt alakul ki – folytatta a szakértő, hozzátéve: az évekig tartó, rendszeres fájdalomcsillapító szedés is előidézheti ezt az állapotot, aminek tünetei sokáig nincsenek, de egy egyszerű vérvétellel már korán kimutatható.

Egy vese is képes ellátni a feladatokat, de ha az össz-veseműködés már csupán csak 10-15 %-os, orvosi beavatkozás nélkül már kizárt az életben maradás. A vesék működését mesterségesen kell pótolni (dialízis), vagy felmerülhet a transzplantáció (szervátültetés) is.

Hogyan károsíthatjuk a vesénket?

A gyógyszerekről már esett szó, de az energiaitalok is (főleg alkohollal fogyasztva) egyenesen a vese gyilkosai, mint ahogy a túlzott sófogyasztás is. Az energiaitalok, és némely sportital magas koffeintartalma a vízhajtó hatása miatt nagyobb vízveszteséget okoz a szervezetnek, ráadásul gyorsan. Emiatt a vesének nem marad elég „vize”, hogy jól végezze a méregtelenítést. A só pedig megemeli a vérnyomást, ezáltal terheli a veseereket.

Ördögi kör kezdődik: a pusztulófélben lévő vese nem tudja megfelelően kiválasztani a vizet és a méreganyagokat – ez pedig tovább növeli a vérnyomást.

(Szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Kapcsolódó címkék

vese