fül
#Testi problémák

Fültisztítás helyesen

2014.08.25.
1 perces olvasási idő

A fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. Ez egy zsíros, kenőcsös massza, amely levált hámsejteket, szőrszálakat, és az esetlegesen odakerülő port és szennyeződéseket is tartalmazza. Fontos hangsúlyozni, hogy a hallójárat nem koszos, nem igényel tisztítást, mosást. A hallójárat öntisztuló, így a fülzsírt sem kell eltávolítani, sőt! A normálisan jelenlévő fülviasz eltávolítása gyulladáshoz vezethet.

Ez egy igen érzékeny terület, a fülzsír bevonja a finom bőrt, amely így gátolja a kórokozók megtapadását, illetve a baktériumok szaporodását. Fontos a megfelelő szellőzés, épp ezért nem kell bedugva védeni a fülünket a ’huzattól’, mert ez a krónikus gyulladás kialakulásának kedvez, az öntisztulást gátolja.

A strand átkai

„Strandon voltunk…” Sokszor így kezdi mesélni a panaszát az orvoshoz forduló beteg. Gyakran strandolás után jelentkeznek a panaszok, amikor úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan kicsurgatni. Hajmosás után is gyakran érzünk hasonlót, amit gyakran tovább súlyosbítunk az „alapos” fülpucolással.

A fülmosás

Ilyen esetekben a fület kifecskendezzük, vagyis „kimossuk”. Nagyon fontos, hogy sose kísérletezzünk otthon fülmosással! Sérülést okozhatunk magunknak, ami akár annyira súlyos is lehet, hogy a későbbiekben már csak műtéttel lehetne kezelni a károsodást! Dobhártyasérülés is keletkezhet, mely minden esetben fül-orr-gégészeti ellátást igényel. Emiatt is fontos, hogy megfelelő szakember végezze a fülmosást, aki utána ellenőrizni tudja a fül állapotát, és szükség esetén a komplikációkat felismeri, kezeli.

Hogyan használd a fülpiszkálót?

Jelenleg elterjedt a fülpiszkáló (vattapálca) mindennapos használata. Ez azonban gátolja a hámsejtvándorlást, így fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy esetleg eltávolíthatja a védelmet nyújtó fülzsírt. Ezen kívül sérüléseket okoz a hallójáratban, így elősegíti a kórokozók mélybejutását. Tudnunk kell, hogy a fülpiszkáló nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat juttatunk vele. A mindennapos „fültisztítás” így előbb vagy utóbb a külső hallójárat idült gyulladásához vezet.

Akkor hogyan is tisztítsuk?

Gyakran kérdezik ezt a betegek. Mosakodáskor a fülkagyló mögötti terület, a fülkagyló lemosása a hallójárat bemenetig, majd törölközővel való szárítása, a törölköző sarkával való kitörlése elegendő. Különösen fontos hajmosás, fürdés után a törölközővel való törlése, szárítása. A hallójárat szárítására, főleg uszoda használat, strandolás után alkalmazható szárító spray-k kaphatók a patikákban.

(WEBBeteg)