akne
#Testi problémák

Azok az idegesítő pattanások - az akne anatómiája

2015.02.11.
2 perces olvasási idő

Már a neve is rosszul cseng ennek a rettegett bőrhibának, ami számos kellemetlenséget okoz kamasz- és felnőttkorban egyaránt.

Az akne egy gyakori bőrbetegség, szinte mindenki tapasztalta már saját magán. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Bár az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős érzelmi stresszt okozhat, és a bőr hegesedését eredményezheti.Természetes hegesedést leginkább abban az esetben okozhat, amikor az illető gyakran vakargatja, piszkálja a pattanást.

Nőknél a menstruációs ciklus fázisaiban, illetve egyes fogamzásgátlók szedésénél gyakrabban kialakulhatnak ezek a bőrhibák.

Pattanásos bőr esetén fontos a megfelelő kezelés, hiszen így csökkenthető a gyulladás kialakulása, és bőrünkön is megelőzhető a hegesedés. Az akne jellegzetesen azokon a területeken alakul ki, ahol sok a faggyúmirigy, tehát az arcon, a nyakon, a háton, a vállon, és a mellkason. Az akne nem csak pattanások formájában jelenthet gondot a számunkra:

  • Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömíti az elhalt hámsejt és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul és a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.
  • Mitesszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.
  • Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.
  • Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki. Ezek eltávolításához már szakember segítsége szükséges.

Az akne kialakulásának okairól

A három fő dolog, ami aknét okozhat, az a faggyú túltermelődése, az elhalt hámréteg felhalmozódása és a bőr irritációja. Minden szőrtüszőbe egy faggyúmirigy nyílik. A faggyú normál esetben a bőr felszínére jut és egy védőbevonatot képez a bőrön, azonban fokozott termelődése a faggyúmirigy kivezető csatornájának eltömődéséhez vezet.

Ettől az akadálytól pedig a szőrtüsző fala „kiboltosul”, így alakul ki a zárt comedo. Ha a felhalmozódott váladék elszíneződik és közelebb kerül a bőr felszínéhez, mitesszer képződik. A fehér közepű, piros foltok a pattanások, melyek akkor alakulnak ki, ha az elzáródott szőrtüszők begyulladnak vagy felülfertőződnek. A szőrtüszőben kialakuló elzáródás és gyulladás vezet a bőr mélyén meghúzódó ciszták kialakulásához.

Az, hogy mi vezet a fokozott faggyútermeléshez, jelenleg még nem egyértelműen tisztázott. Számos tényező, így a hormonok, a baktériumok és bizonyos gyógyszerek, illetve genetikai tényezők mind szerepet játszhatnak.

Az akne kialakulásának kockázatáról

Természetesen tizenéves korban sokkal nagyobb az akne kialakulásának kockázata, ugyanis valószínű, hogy a hormonok is szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok elősegítésében. Az azonban biztos, hogy ez a probléma nem kizárólag a tiniket érinti, hiszen számos felnőtt küzd ugyanezzel a problémával.

(Sz.D.L.)