akné
#Betegségek

7 gyakori hiba, amivel tovább rontasz a pattanásaidon

2023.11.15.
2 perces olvasási idő

Gondoltad volna, hogy az ártalmatlannak tűnő dolgok valójában a legártalmasabbak lehetnek a pattanásos bőrnek? Jól olvastad, a leghétköznapibb dolgok is súlyosbíthatják a pattanásaidat - holott a megfelelő termékeket használod, az ajánlott módon! Ahhoz, hogy megtudd a részleteket, olvass tovább!

1. Kalap és hajpánt

Soha nem gondoltad volna, de ha gyakran hordasz hajpántot, sapkát, baseball-sapkát vagy más kiegészítőt, amely hosszabban érintkezik a fejbőrrel, azzal tovább rontasz a pattanásaid állapotán! Bár csinosnak érzed magad bennük, bármi, ami dörzsöli vagy szorítja a bőrödet, irritálhat, és még inkább pattanásos leszel tőle. A melltartópántokról is igaz ugyanez, szóval győződj meg arról, hogy a melltartód nem túl szoros, illetve ajánlatos gyakran kimosni, hogy elkerüld az irritációt.

2. Piszkos telefonok

Egy másik gyakori módja a pattanásos bőr súlyosabbá tételének nem más, mint a koszos mobiltelefonok használata. Tudom, hogy mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy a mi telefonunk szupertiszta, de az igazság az, hogy a telefonok igazi baktérium mágnesek. A koszos mobiltelefonok az áll, illetve az orr területén okozhatnak pattanásokat. Töröld át a telefonodat minden nap alkoholos kendővel.

3. Hajápoló termékek

Ha vannak pattanások a homlokodon, akkor azokat a hajápoló termékeid is okozhatják, vagy a frufrud, esetleg mind a kettő. A hajápoló termékek azért felelősek a homlokon, a haj vonalában megjelenő pattanásokért, mert eltömítik a pórusokat. Ez főleg akkor igaz, ha hajlakkot is használsz. Ha van frufrud, akkor nem árt néha feltűzni, hogy a bőröd lélegezni tudjon. Ha úgy gondolod, hogy a hajápoló termékek okozzák a pattanásaidat, akkor válts terméket, vagy használd másképp, például a hajlakkot ne a hajadra fújd, hanem a kezedre, vagy a fésűre,és úgy fixáld vele a frizurádat.

4. Szemüveg

Akár szemüveget, akár napszemüveget hordasz, mindkettő okozhatja, vagy súlyosbíthatja a pattanásos bőrt. Mivel a szemüveg érintkezik a bőröddel, összegyűjtheti a baktériumokat és a koszt a bőrödön, plusz a bőr néhány területén irritációt is okozhatnak. Tarts néhány törlőkendőt magadnál, hogy bármikor meg tudd tisztítani a szemüvegkeretet, illetve a bőrödet. Ha a szemüveged nem illeszkedik pontosan, akkor érdemes legközelebb egy másik keretet választani.

5. Sportfelszerelés

Az edzőruhád, illetve a sportfelszerelésed is állhat a pattanásaid kialakulása mögött. Még akkor is, ha nagy gonddal mosod a sportmelltartódat és ruhádat, ha szorosak és dörzsölik a bőrödet, hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához. Tisztítsd rendszeresen a jógamatracodat, valamint mindig terítsd le törölközővel az edzőterem felszereléseit, hogy megakadályozd, hogy bármilyen olaj, kosz, vagy baktérium jusson a bőrödre. Minden edzés után alaposan mosd meg az arcodat és kezdet, hogy megtisztítsd magadat a piszoktól, izzadságtól, valamint olajtól.

6. Bőrápoló termékek

Azt hisszük, hogy a bőrápoló termékek arra szolgálnak, hogy segítsenek tisztántartani a bőrünket, mégis, néha ezek okozzák a gondokat. A probléma abban van, hogy gyakran cserélgeted az új termékeket, mielőtt esélyt kapnának, hogy hosszú távon működjenek. Gondot okozhat az is, ha az új termékek irritálják vagy pattanásosabbá teszik a bőröd. Minden új bőrápoló termék különböző összetevőket és tartósítószereket tartalmaz, amelyek megterhelik a bőrünket. Adj minden terméknek (beleértve a pattanás elleni terméket is) legalább 4-6 hetet, mielőtt lecserélnéd egy másikra. Ha bőrirritációt tapasztalsz, akkor viszont mindenképp hagyd abba a használatát!

7. Arcmosás

Nem számít, hogy milyen típusú a bőröd, ha túl sokszor mosod az arcodat, azért, hogy megszabadulj a pattanásoktól, vagy épp azért, hogy ne alakuljanak ki, könnyen ellenkező hatást érhetsz el. A túl sok arcmosás kiszáríthatja a bőrödet, ettől a bőröd olajosabbá válik, ami egyenes út a pattanások felé. Másrészről, ha nem mosod meg az arcodat alaposan, akkor a sminket, bőrápoló terméket, olajat és a piszkot egész éjszaka magadon hagyod, ami eltömíti a pórusaidat és szintén pattanásokat okoz.

A pattanásos bőr oka minden embernél más lehet, de ez a 7 mindennapos dolog csak tovább súlyosbítja a helyzetet. Kerüld ezeket, és meglátod a különbséget a bőrödön! Tudsz további okokat, amik a pattanásokat okozhatják? Te hogy előzöd meg az aknét?

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk)