akné
#Betegségek

Akné és szervi problémák

2014.10.29.
3 perces olvasási idő

Az akné gyökereit minden esetben a hormontermelésben kell keresni. Néha a pattanások egy lappangó hormonális betegség tünetei, ami sokkal komolyabb lehet, mint holmi apró bőrhiba. Ha a kellemetlen pattanásaid a tinédzserkorod után évekkel később is burjánzanak, akkor lehetséges, hogy belső szervi problémát jeleznek.

Az aknét a túlzott faggyútermelés eredményezi, amit pedig a tesztoszteron jelenléte okoz. A faggyúmirigyek a leginkább tesztoszteron-érzékeny szövetek a testben.

A tipikus kamaszkori akné akkor kezdődik, amikor a tesztoszteronszint elkezd emelkedni a pubertálás alatt (fiúknál és lányoknál egyaránt), de bizonyos betegségek szintén megemelhetik a tesztoszteron és ösztrogén szintet. A policisztás petefészek szindróma (PCOS) különösen gyakori lányoknál.

PCOS

A leggyakoribb női endokrin elváltozás a policisztás petefészek szindróma, a lányok körülbelül 5-10%-a szenved tőle. A szaporító szervrendszert érinti, és habár még nem teljesen ismert a kialakulása, az orvosok úgy gondolják, hogy összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával. A rendszertelen menstruációs ciklus és ovuláció mellett súlygyarapodás, hajvékonyodás, és az egyik leglátványosabb tünet, az akné jellemzi.akne

Bármely nőnél, aki akár állandó aknéra (kamaszkorban kezdődött és huszonöt éves kor után is folytatódott), vagy huszonöt éves kor után jelentkező pattanásokra panaszkodik, mindenképpen érdemes számolni a PCOS-sel.

A PCOS-hez köthető aké hajlamos olyan területeken megjelenni, amiket általában „hormonálisan érzékenynek” nevezünk, különösen az arc alsó harmadában. Ide tartoznak:

  • orcák
  • állkapocsvonal
  • áll
  • nyak felső része, különösen az állkapocs alatti területek

A PCOS-betegek hajlamosabbak az olyan aknéra, amik sokkal komolyabb gyulladásokat okozhatnak a bőr alatt, mint az egyszerű kis felszíni pattanások. A betegek néha azt is tapasztalhatják, hogy a pórusok az említett területeken a menstruációs ciklus előtt gyulladásba jönnek. Időbe telik, mire elmúlik.

Ha hajlamos vagy arra, hogy az említett területeken alakuljon ki akné, és rendszertelenné vált a menstruációs ciklusod, akkor fontos, hogy megvizsgáljon az orvos.

Cukorbetegség

Sok PCOS-es nő szenved cukorbetegségtől is, ami nem meglepő, mivel mindkét betegség a test rendellenes inzulin reakciójával kapcsolatos. Ez jelentheti azt, hogy a cukorbetegség pattanást okoz, vagy hogy az aknéd a cukorbetegség egyik tünete lehet.

Ha körülnézel a neten, sok olyan feltételezésről olvashatsz, miszerint a cukorbetegség aknét okoz, de ez valójában nem igaz. Az akné nem a cukorbetegség tünete. Nyilvánvalóan a cukorbeteg embereknek is lehet aknéjuk, de az akné jelenléte önmagában nem jelenti azt, hogy feltételezhető lenne a cukorbetegség.

Más betegségek

Van néhány olyan hormonális betegség is, amelyek a tünetei között szerepelhet az akné is, de ezek sokkal kevésbé gyakoriak. Például, azok az emberek, akiket az öröklött betegségek egy bizonyos csoportja érint, gyűjtőnevén kogenitális adrenális hiperplázia, gyakran túl keveset vagy túl sokat termelnek bizonyos nemi hormonokból, beleértve a tesztoszteront. Az ebben a rendellenességben szenvedő embereknek a mellékveséjükkel van problémájuk, azzal a miriggyel, amely többek között a szteroid anyagcserére ható hormonokat termeli.

A hormonális eredetű akné kezelése

A legtöbb nő, akinek hormonális betegsége van, mint például a PCOS, valószínűleg észrevette már, hogy a „normál”, helyi akné terápiák - retinoid gélek és krémek - nem használnak nekik. Ezeknek az embereknek a legjobban a hormonterápia segíthet.

Elsődlegesen két lehetőség van az akné hormonális kezelésére:

  • Fogamzásgátló tabletták (csak bizonyos formában).
  • Spironolakton, ami egy vizelethajtó, amely blokkolja az androgén receptorok összeköttetését is, eltompítva a hormonális ingadozásokat, amik aknét okozhatnak.

Általában az olyan hormonális eredetű betegségben szenvedő pácienseknél, mint a PCOS, a terápiát szájon át szedett fogamzásgátlókkal kezdik, amik ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak.

Hagyni kell időt a változásra

Ez nem megy egyik napról a másikra. Ennek a megoldásnak legalább három hónapot kell adni, mielőtt ténylegesen megítélhető lenne a hatása. Ez az a pont, ahol a kutatások észrevehető különbséget találtak a placebók (hatóanyagmentes készítmény) és a szájon át szedett fogamzásgátlók között. Sok beteg további javulásról számolt be a hatodik hónap körül.

Ha a szájon át szedett fogamzásgátlók nem használnak, vagy csak részben enyhítik a kellemetlen tüneteket, akkor a bőrgyógyászod Spironolaktont is felírhat. Lehet, hogy ez lesz az elsőként választott a hormonális eredetű akné-kezelési mód akkor, ha dohányzol, vay más kockázati tényezők vannak nálad, amelyek miatt nem javasolt hormonális fogamzásgátlók szedése. Sok betegnél tapasztalható jelentős mértékű változás ezekkel a gyógyszerekkel.

Ha a vízhajtós terápiát alkalmazza a kezelőorvosod, akkor több vizet kell innod, de ne aggódj, ettől nem lesz bajod! Nőknél a Spironolakton az esetek nagy százalékában használ. A férfiaknál viszont nem optimális, mert blokkolja a tesztoszteront.

Mennyi ideig kell szedned ezeket a gyógyszereket? Ezt nehéz megmondani. Végül is az általános tapasztalat az, hogy a legtöbb embernél hatásosak a kezelések, és az akné elmúlik, de nehéz megmondani, hogy mikor. Ezeket a készítményeket gyakran évekig kell szedni. Általában szerencse kérdése, hogy valójában meddig tart a pattanásos időszak.

(Sz. D. L., webmd.com)