Betegségek, baktérium

#Betegségek #baktérium

89 db cikk a témában

Fogkefe: cseréld rendszeresen!
#fogápolás
2024.04.21.

Fogkefe: cseréld rendszeresen!

A fogkeféd koszosabb lehet, mint gondolnád, ezért nem árt tudni, mikor kell lecserélned azt! Egy átlagos ember fogkeféjén rengeteg baktérium megtelepszik - akár 100 millió is, beleértve az E. coli-t, amely hasmenést okozhat.

Fertőző agyhártyagyulladás
#agyhártyagyulladás
2024.04.07.

Fertőző agyhártyagyulladás

A fertőző agyhártyagyulladás (meningitisz) cseppfertőzéssel terjed, a fiatalokat átlag fölötti mértékben érinti. A betegséget legtöbbször a Meningococcus, Pneumococcus és a Haemophilus influenzae okozza, mely utóbbiak a bakteriális arcüreg- és tüdőgyulladásoknak is a leggyakoribb okozói.

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése
#fogszuvasodás
2024.03.16.

A fogszuvasodás megelőzése és kezelése

A fogszuvasodás a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Hogyan előzheted meg?

Húgyúti fertőzések
#húgyúti fertőzés
2024.02.06.

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések fiatal korban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását. Milyen tünetekkel jelentkezhet és mit tehetsz?

A WC ülőke által közvetített fertőzések
#wc használat
2024.01.27.

A WC ülőke által közvetített fertőzések

Gennyes bőrfertőzéseket, diftériát, májgyulladást, torokgyulladást, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést, vérmérgezést, tífuszt, szalmonellózist, shigellózist: ezeket a betegségeket nem csak akkor kaphatod el, ha a WC látványosan koszos. A vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható szennyeződés vagy folyadék.

Nem csak a lyukas fog fájhat
#fog
2023.12.26.

Nem csak a lyukas fog fájhat

Szerencsés az a felnőtt, akinek még sosem fájt a foga, de erre a magyaroknak nincs túl sok esélye, hiszen egy megdöbbentő statisztika szerint évente átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el! Így nem csoda, ha előbb-utóbb elromlik és fájni kezd a fog.

Amit az aftáról tudni érdemes
#afta
2023.12.19.

Amit az aftáról tudni érdemes

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Mitől alakulhat ki?

A probiotikumok hatása
#probiotikum
2023.12.12.

A probiotikumok hatása

A tudomány nemcsak az emberi szervezet számára ártalmas baktériumokat ismer, hanem segítő, az immunrendszert támogató baktériumokat is. Ezek a probiotikumok.

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?
#fogkő
2023.10.29.

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?

A fogaid megfelelő ápolása nemcsak a vonzó, igényes megjelenés elengedhetetlen eleme, az egészséged megőrzése érdekében is figyelmet kell fordítanod rá.

Ínybetegségek kamaszkorban
#ínybetegség
2023.08.08.

Ínybetegségek kamaszkorban

Az ínybetegség nemcsak az idősebb korosztályban fordulhat elő, hanem a tiniknél is. Az ínybetegség, más néven parodontális betegség a rossz lehelettől a fájdalomig és a fogak elvesztéséig is terjedhet.

Hólyaghurut
#hólyaghurut
2023.07.03.

Hólyaghurut

A hólyaghurut tünetei a következők: állandó vizelési inger, gyakori vizelés, és esetleg erős, görcsös fájdalom a vizeléskor vagy véres vizelet. Ezek a tünetek elég egyértelműek, így hamar orvoshoz kell fordulni.

Mi hajlamosít a Candida fertőzésre?
#candida fertőzés
2023.04.13.

Mi hajlamosít a Candida fertőzésre?

A nők többsége életében legalább egyszer megtapasztalja a Candida fertőzés kellemetlen tüneteit. A Candida nevű gombafajta túlszaporodását azonban megakadályozhatjuk. Ismerd meg azokat a tényezőket, amik elősegítik a fertőzés megjelenését!

A vizelet szaga - Mire következtethetünk belőle?
#vizelet
2023.03.24.

A vizelet szaga - Mire következtethetünk belőle?

A húgyúti fertőzés esetén a vizelet erős, bűzös szagú lehet, ezt kísérheti csípő érzés, gyakori és sürgető vizelési inger, melyet csak pár csepp vizelet távozása kísér, sokszor a vizelet színe sötét, esetleg véres.