probiotikum
#Betegségek

A probiotikumok hatása

2023.12.12.
2 perces olvasási idő

A tudomány nemcsak az emberi szervezet számára ártalmas baktériumokat ismer, hanem segítő, az immunrendszert támogató baktériumokat is. Ezek a probiotikumok.

Számos kutatási eredmény alátámasztja, hogy a probiotikumok jelentős szereppel bírnak bizonyos betegségek megelőzésében, illetve a már meglévő tünetek enyhítésében. A tapasztalatok indokolttá teszik, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk ezeknek a baktériumoknak a fogyasztására.

A szervezet probiotikum ellátása történhet bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztásával - mint az élő kultúrát tartalmazó tejtermékek -, illetve speciális készítmények szedésével is. A mesterségesen előállított probiotikumos szerek alkalmazása azonban néhány előnnyel bír:joghurt

1. Egységnyi mennyiségben több hasznos baktériumot tartalmaznak, mint természetes előfordulási formájukban.

2. Hatékonyabb, ha a szervezet gyorsan és nagy mennyiségben igényel probiotikumot (például antibiotikumos kezelés ideje alatt).

3. A probiotikumos készítmények (tabletták, oldatok) kúraszerű alkalmazása nem zárja ki, hogy mellette akár minden nap fogyasszuk természetes formában is, ugyanis nem lehet túladagolni.

Természetesen egy tabletta lenyelése nem jár olyan gasztronómiai élménnyel, mint egy joghurt vagy sajt elfogyasztása.

Megelőzés és felépülés

Az immunrendszer támogatására fokozottabban érdemes odafigyelni az átmeneti évszakokban, illetve a téli hónapokban, amikor gyakrabban vagyunk kitéve a fertőzéseknek. A szervezet rendszeres probiotikumos feltöltése segít megelőzni bizonyos fertőzések és gyulladások kialakulását, mivel közrejátszik a káros kórokozók elpusztításában. Sajnos, a probiotikumokat nem képes a szervezet tárolni és tartalékolni, ezért csak a rendszeres ellátás hozhatja meg a kívánt védettséget. Nemcsak a probiotikumok előfordulásának két formáját lehet kombinálni, de érdemes a kúrát prebiotikumokkal is megtoldani, amelyek a probiotikumok táplálékai.

A megelőzés mellett a probiotikumok jótékony hatással vannak a szervezetre egy-egy betegség után is. A gyógyulás érdekében gyakran antibiotikumot írnak fel az orvosok, amelyek azonban amellett, hogy megszüntetik a probléma forrását, elpusztítják a hasznos baktériumokat is, felborítva ezzel a szervezet egyensúlyát. Ha az antibiotikumok mellett probiotikumokat is szedünk, ezzel nagymértékben növelhetjük az immunrendszerünk hatékonyságát. A probiotikumok és az antibiotikumok egyidejű alkalmazása során érdemes odafigyelni, hogy ne ugyanabban a napszakban, ne ugyanakkor nyeljük le őket. Teljen el némi idő az alkalmazásuk között, illetve tanácsos az antibiotikumok szedésének befejezése után is folytatni a probiotikumos kúrát.

A jelenlegi tapasztalatok nem számolnak be a probiotikumok esetleges mellékhatásairól. Nem ismert olyan betegség vagy adagolási probléma, amely kizárná ezeknek a baktériumoknak a fogyasztását. Az egyik leggyakoribb probiotikum a lactobacilus, de érdemes megjegyezni, hogy a tej által kiváltott allergiás reakciókért nem ez a felelős. Kimondottan ajánlják a különböző emészti panaszok enyhítésére, akár a hasmenés ellen is.

Érzékeny területek

A probiotikumok segítenek a szájhigiénia helyes kialakításában, mivel vigyáznak a szájban található baktériumok egészséges arányára. A szájban viselt implantátumok, műfogak vagy a fogszabályozó is indokolttá teszi a jótékony baktériumok számának növelését, hogy ellenállóbb legyen a szervezet a különböző fertőzésekkel szemben.

A nők gyakran tapasztalják a hüvelyi fertőzés kellemetlen tüneteit. Ennek az az oka, hogy a hüvelyflóra egyensúlya ugyanolyan érzékeny, mint a bélflóráé. A nem megfelelő higiéniai szokások (a túlzott tisztálkodás is!), bizonyos eszközök közös használata (pl. törölköző), az uszoda vagy a strand közege, illetve a beteg (gyakran tünetmentes) szexuális partner is növeli a hüvelyi fertőzés kialakulásának kockázatát. A helyileg alkalmazott probiotikumok segíthetnek a probléma orvoslásában.

Kortól, nemtől függetlenül bárki szedhet probiotikumokat, hogy ellenállóbbá tegye az immunrendszerét!

(WEBBeteg)