köhögés
#Betegségek

Köhögéscsillapítás: hogyan szabadulj meg a kellemetlen tünetektől?

2016.02.19.
3 perces olvasási idő

Az állandó köhögés nagyon kellemetlen lehet és különböző betegségekre is utalhat. Próbáld ki az alábbi öt tanácsot, hogy otthon is megbirkózhass a köhögéseddel.

A köhögés és okai
A köhögés reflexes mechanizmus, születésünk pillanatától kezdve szervezetünk védekező eszköze. Alapvető funkciója a légutakba került idegen anyag azonnali eltávolítása. A köhögés tünet, hátterében igen nagyszámú betegség állhat. Írásunkban most a kevésbé ismert kiváltó okok bemutatására vállalkozunk, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász segítségével. A köhögés és okai bővebben

A téli betegségek, pl. a meghűlés és az influenza olyan mértékű köhögéssel is járhat, amelytől még a mellkasod is megfájdulhat. Azonban nem csupán a megfázás és az influenza okozhatnak köhögést. Az allergia, az asztma, a gyomorsav visszaáramlása, a száraz levegő és a dohányzás is a gyakori kiváltó okok között szerepelnek. Sőt, akár bizonyos gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők, allergiaellenes készítmények) is okozhatnak krónikus köhögést.

Az emberek legtöbb esetben meg tudnak szabadulni a kínzó köhögéstől. A kezelésben vény nélkül vásárolható készítmények, pl. szopogató tabletták, vagy otthoni gyógymódok segíthetnek. Allergiás eredetű köhögés esetén fokozottan érdemes ügyelni a lehetséges allergének elkerülésére.

Próbáld ki ezeket a módszereket, hogy otthon is kezelni tudd köhögésed!

1. Ügyelj a folyadékpótlásra!

A felső légúti megbetegedések, mint a megfázás vagy az influenza orrfolyást okozhatnak. Ilyenkor felesleges váladék folyik le a garatodon, amely izgató hatású és köhögést okozhat. A folyadékfogyasztás azonban segít a nyálka mennyiségének csökkentésében, illetve a nyálkahártya nedvesen tartásában. Ez különösképpen télen hasznos, amikor a legtöbb helyiség levegője száraz, ami újabb irritációt jelenthet és köhögést okozhat.

2. Próbáld ki a szopogató tablettákat és a forró italokat!

Próbálj ki egy mentolos cukorkát, ami elzsibbasztja a garatot, így csökkentve a köhögő reflexet. A meleg tea mézzel történő fogyasztása szintén nyugtathatja a torkot.

köhögés

3. Vegyél gőzfürdőt és használj párásító berendezést!

Egy forró fürdő segíthet csökkenteni a köhögést azáltal, hogy nedvessé teszi az orr nyálkahártyáját, segíti az orr szelelését. Ez a gőzölős módszer segíthet csökkenteni a köhögést, nem csupán a megfázásból eredőt, hanem az allergiás és asztmás eredetűt is.

A párásító berendezések szintén segítségünkre lehetnek. Egy száraz levegőjű otthonban az orrváladék szárazzá és kellemetlenné válhat, tovább fokozva az orrdugulás érzetét. A levegő nedvességtartalmának helyreállítása segíthet a köhögéseden, de figyelj rá, hogy nehogy túlzásba vidd! A párásító berendezések hátulütője, hogy ha nem tisztítod az előírt rendszerességel, a berendezések és alkatrészeik gombák, penész és baktériumok lakhelyeként szolgálhatnak.

4. Távolítsd el a levegőben fellelhető ingerlő hatású anyagokat!

A parfümök és fürdőszobai légfrissítők kellemesnek tűnhetnek, azonban egyeseknél irritációt okozhatnak. Ez a nagyfokú nyálkatermelődés miatt krónikus köhögéshez vezethet. Egyszerű megoldás lehet, ha kerülöd az ilyen illatosított termékeket!

A levegőben fellelhető leggyakoribb szennyeződés, amely irritációt okozhat, a dohányfüst. Szinte minden dohányosnál kialakul előbb-utóbb a „dohányos köhögés”. A dohányos körül élők mindegyike szenvedhet valamilyen légúti irritációban. Mi a legjobb megoldás? A leszokás a dohányzásról.

A dohányosok körében a súlyos mértékű idült köhögés tüdőtágulat vagy tüdőrák jelei lehetnek, ezért mindenképpen keress fel egy orvost, amennyiben olyan dohányos vagy, aki krónikus köhögésben szenved!

5. Szedj orvosságot, hogy kezeld a köhögést!

Orrcseppek: Az orrdugulás és az orrváladékozás teljesen megakadályozhatja, hogy az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, ami súlyos következményekkel járhat. Náthás, szénanáthás és allergiás orrtünetek esetén többféle hatóanyag-tartalmú orrcsepp közül választhatunk a patikában. A vény nélkül is kapható készítmények érszűkítő hatású szert tartalmaznak, ezzel csökkentik helyileg a vérátáramlást, megszüntetik a duzzanatot és az orrfolyást. Az orrcseppek enyhítik az orr vérbőségét, úgy, hogy a duzzadt orrszöveteket összezsugorítják és csökkentik a nyálka termelődését. Felszárítják a tüdőben fellelhető nyálkát és kitisztítják a légutakat.

Tartós vagy túl gyakori alkalmazás esetén hozzászokás alakulhat ki , vagyis egy idő után nem hatnak annyira az orrcseppek, mint kezdetben, és a hatás elmúlása után erős orrdugulás jelentkezhet.

Köhögéscsillapítók és köptetőszerek: Ha annyira köhögsz, hogy fáj a mellkasod és az éjszakai nyugodt alvásodat is megzavarja, vedd számításba a köhögéscsillapítók alkalmazását. A köhögéscsillapítók szedése csak az esti órákban és orvosi javallatra ajánljott. A köptetők, általában akkor használnak, ha a személy váladékos köhögéssel küzd. Nem mindegy tehát, hogy száraz köhögéses van vagy hurutos, ugyanis a kettőt nem egyformán kell kezelni!

Megfázás és influenza kezelése természetesen
Hogyan kezelheted a hagyományosan bevált, egyszerű, természetes módszerekkel az influenzát és a megfázást? 9 tipp a természetes kezeléshez

Derítsd ki a köhögésed okát!

Az átlagos megfázásból eredő köhögés általában néhány héten belül elmúlik. A tartós, állandó köhögést valamilyen orvosi probléma, mint az allergia, az asztma vagy a savas reflux – okozhatják, így minden esetben indokolt felkeresni kivizsgálás céljából háziorvosodat!

(KamaszPanasz - Ő. B.)