reflux
#Betegségek

Mit kell tudni a savas refluxról?

2015.02.16.
2 perces olvasási idő

A gyakori, erős gyomorégés az egyik jele a gastroesophagealis reflux betegségnek (GERD), vagy ismertebb nevén a savas refluxnak. A GERD nem csak az időseket veszélyezteti, az aktív életet folytató, egészséges tiniket is érintheti.

Mi a GERD?

A gastroesophagealis reflux betegség egy rendellenesség, amit a gyomorsav idéz elő, ha a gyomorból a nyelőcső irányába mozog. A GERD általában az alsó nyelőcső záróizom (az izom, ami elzárja a gyomor és a nyelőcső határát) nem tökéletes zárása, vagy a rosszkor való kinyílása miatt jön létre.

Amikor a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, akkor mondhatjuk, hogy gastroesophagealis refluxrefluxot éltünk át. Mivel a gyomor savat állít elő, hogy segítsen lebontani az ételt, ezért a jelenséget savas refluxnak is nevezzük. Szinte mindenki érzett már ilyet valamikor. ám sok esetben nem is tudják az emberek, hogy mi történt.

Néha a reflux kellemetlen gyomorégést is okoz, amit alkalmanként te is érezhetsz. Bár az embereknek lehet időről-időre ilyen gyomorégésük, ez nem azt jelenti, hogy GERD-től szenvednek. Az, aki ténylegesen refluxos, sokkal gyakrabban tapasztalja ezeket a tüneteket, és komoly kellemetlenségeket él át.

A GERD komoly probléma lehet, ha nem kezelik időben, mivel idővel a gyomorsav szétmarja a nyelőcső belső bélését, ami fájdalmat és gyulladást okoz. Felnőtteknél a sokáig nem kezelt GERD maradandó károsodásokhoz, de akár rákhoz is vezethet.

Mi okozza a refluxot?

Nagyon sok dolog előidézheti ezt a problémát, de biztos okra eddig még nem sikerült fényt deríteni. Az orvosok szerint a nyelőcső záróizom rendellenessége a fő oka annak, hogy az emberek savas refluxtól szenvednek.

A nyelőcsőben lévő záróizom egy izomgyűrű, ami a nyelőcső alján helyezkedik el, ott ahol az csatlakozik a gyomorhoz. Ahogy egy ember nyel, a nyelőcső izmai mozgatják lefelé az ételt a gyomor felé. Ilyenkor a záróizom éppen annyira ernyed el, hogy a folyadék és az étel bekerülhessen a gyomorba, de egyből meg is feszül, hogy a gyomor tartalma ne távozhasson a nyelőcsövön keresztül. Úgy is mondhatjuk, hogy az a feladata ennek az izomnak, hogy megakadályozza a refluxot.

Néha a nyelőcső záróizom különböző okok miatt mégsem képes elvégezni ezt a feladatot. Vannak olyanok, akiknél nem feszül meg eléggé, és olyanok, akiknél nem zárul be elég gyorsan, vagy a megfelelő időben, így időt hagyva a gyomor savtartalmának, hogy visszakerüljön a nyelőcsőbe. Ha valaki túl sokat evett, és a gyomra túlságosan meg van feszülve, akkor a záróizom egyszerűen nem képes elvégezni a feladatát.

Vannak dolgok, amik súlyosbíthatják a GERD-et, például az elhízottság, alkoholizmus, vagy a terhesség.

Az életmódbeli eltérések mellett a táplálkozás is közrejátszhat, illetve rossz hatással lehet a refluxos megbetegedésre. például:

· citrusfélék
· csoki
· koffeines italok/ételek
· zsíros/olajban sült vagy rántott ételek
· hagymafélék
· mentás ízesítés
· csípős ételek
· paradicsom alapú ételek

Amennyiben úgy érzed, te is savas refluxtól szenvedsz, kerüld ezek fogyasztását és mielőbb keresd fel háziorvosodat!

Gy.Z. (kidshealth)