reflux
#Betegségek

Ételek gyomorégés és reflux ellen

2016.04.26.
1 perces olvasási idő

A gyomorégés és a reflux tüneteit egyes ételek erősíthetik, míg mások mérsékelhetik. Míg például a paradicsom, a csoki, a mentol és az alkohol előidézhetik ezt, sok egyéb étel képes a savas reflux tüneteit csökkenteni.

Savas reflux

A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomor emésztő savjai visszajutnak a nyelőcsőbe. A refluxot legtöbb esetben a nyelőcső záróizmának gyengülése vagy hibás működése okozza. A Ételek gyomorégés és reflux ellengyomorégés, ami erős fájdalomként jelentkezik a mellkasban, gyakori tünete a savas refluxnak. A gyomorégés mellett a savas reflux tünetei lehetnek továbbá a hányinger, a száraz köhögés, a hányás, a nyelési nehézségek és a rossz lehelet.

Ételek, melyek enyhítik a tüneteket

A keményítőt tartalmazó zöldségek, mint az édes krumpli és a paszternák képes segíteni a savas refluxon. A keményítőt tartalmazó ételek képesek megkötni a savat a gyomorban, ami a refluxot okozza. A teljes kiőrlésű ételek, mint a barna rizs és a gabonafélék, valamint a kuszkusz szintén enyhíthetik a refluxos tüneteket.

Továbbá a gyömbér, amit évszázadok óta használnak emésztési problémák kezelésére, szintén segíthet enyhíteni a reflux és a gyomorégés tüneteit. A gyömbér csökkenti a gyulladást, valamint a hányingert is képes kezelni. Az édeskömény is egy hatásos étel a savas reflux kezelésére, mivel a gyomor működését javítja. Ezek mellett a petrezselyem is hatásos, javítja az emésztést és megnyugtatja a gyomrot.

Biztonság mindenekelőtt

Amennyiben a reflux vagy gyomorégés nem múlik el, vagy rosszabbodik, mindenképpen keresd fel az orvosodat. Ő felírhat olyan gyógyszereket vagy elrendelhet olyan beavatkozást, mely a tüneteidet kezeli. Ha nem kezelik, a sav maradandó károsodásokat is okozhat a nyelőcsőben. Extrém esetekben a reflux torokrákhoz is vezethet.

(Gy.Z.)