gyomorégés
#Betegségek

Tudnivalók a gyomorégésről

2015.06.24.
1 perces olvasási idő

A gyomorégés egy általános folyamat, ami alkalmanként bárkinek kényelmetlenséget okozhat. Abban az esetben, ha ez gyakran jelentkezik, valószínűleg reflux betegség (GERD) áll a tünet hátterében. A gyomorégés megelőzhető és kezelhető is, ám gyakori megjelenése esetén javasolt felkeresni egy szakértőt, aki részletes kezelési tervet javasol számodra.

Mi is a gyomorégés?

A gyomorégés kiváltó oka a gyomorsavaknak a nyelőcsőbe kerülése, melynek során égő érzést tapasztalhatunk. A nyelőcső és a gyomor közötti záróizom helytelen működése okozhatja a kellemetlen tüneteket.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

Bizonyos ételek például elősegítik a gyomorégést. Bár mindenki egyénileg reagál egy-egy gyomorégésételre, általánosságban a következő élelmiszerek válthatják ki nagyobb eséllyel a gyomorégés tüneteit: csípős és fűszeres ételek, koffein, alkohol, szénsavas üdítőitalok, citrusfélék, paradicsom, borsmenta, rántott és magas zsírtartalmú ételek.

Problémát okozhat ezen felül a túlevés, vagy például, amikor egy kiadós ebéd még le is dőlsz a kanapéra tele pocakkal, vagy amikor szűk ruhát viselsz. Ezek könnyedén gyakorolhatnak nem kívánt nyomást a nyelőcsőre, valamint a záróizomzatra. Emellett a túlsúly is a gyakori kiváltó okok közé sorolható.

A gyomorégés gyakori megjelenésekor gondolni kell a reflux betegségre (GERD), ezért érdemes a múlni nem akaró tünetekkel orvoshoz fordulni.

Hogyan lehet kezelni a gyomorégést?

Számos módszer létezik a tünetek enyhítésére. A savkötők például hatékony segítséget nyújthatnak azoknak. Ezeket a gyógyszereket megvásárolhatod a patikákban rágótabletta, pezsgőtabletta, illetve folyadék formájában. Hatásuk abban rejlik, hogy semlegesítik a gyomorsavat, amely segít megszüntetni az égető érzést.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Elsősorban kerüld el azokat az ételeket, amelyekre szervezeted érzékenyebben reagál. Felejtsd el a túl szűk szabású ruhákat. Figyelj oda a testsúlyodra, hiszen az elhízással nő a gyomorégés kockázata is! Azzal is tudod csökkenteni a gyomorégés esélyét, ha az utolsó étkezésed lefekvés előtt minimum 2 órával történik, lassan eszel kis falatokat, ahelyett, hogy habzsolnál.

GY.P.F.