lisztérzékenység
#Betegségek

Lisztérzékenység - Mik a jelei?

2023.01.23.
1 perces olvasási idő

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.

A hajlam családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok 8,5 százalékában diagnosztizálható a betegség).Kialakulásában a genetikai tényezők mellett immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak. A betegség gyakorisága az utóbbi időben nőtt, de a betegek emelkedését valószínűleg a sokat javuló diagnosztika okozza, azaz olyan embereknél is felismerik a betegséget, akiknél korábban erre nem került sor.

A betegség kiváltója a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin. Emellett a rozs, az árpa és feltehetően a zab hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegekben.

Milyen tünetek esetén gondoljunk lisztérzékenységre?

A betegség klasszikus tünetei a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás, puffadás, gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet.
Egyre gyakoribbak az atípusos tünetekkel járó lisztérzékeny esetek. Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzékenység egyetlen megnyilvánulása, ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell, hogy merüljön a kórkép lehetősége.

Milyen vizsgálatokra számíthatsz?Lisztérzékenység - Mik a jelei?

Vérvétel során a betegségre jellemző antitestek mutathatók ki. Pozitív szerológia esetén javasolt a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele (gyomortükrözés során) és szövettani vizsgálata.

Gluténmentes étrend

A betegség kezelése a teljesen gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.

Tiltott ételek, italok

búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.

Nyomokban glutént tartalmazhatnak

stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.

Gluténmentes, fogyasztható ételek

Burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók.

Bár a diéta betartása nem könnyű, a glutén teljes kihagyása teljes gyógyuláshoz vezet. Nagy segítség lehet a betegek számára lisztérzékeny klubokhoz, betegcsoportokhoz való csatlakozás (receptek megosztása, beszerzési források ismerete).

(KamaszPanasz)