
Lisztérzékenység - Mik a jelei?
A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.
A hajlam családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok 8,5 százalékában diagnosztizálható a betegség). Kialakulásában a genetikai tényezők mellett immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak. A betegség gyakorisága az utóbbi időben nőtt, de a betegség emelkedését valószínűleg a sokat javuló diagnosztika okozza, azaz olyan embereknél is felismerik a betegséget, akiknél korábban erre nem került sor.
A betegség kiváltója a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin. Emellett a rozs, az árpa és feltehetően a zab hasonló fehérjéi is fokozzák a gyulladást az arra érzékeny betegekben.
Milyen tünetek esetén gondoljunk lisztérzékenységre?
A betegség klasszikus tünetei a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás, puffadás, gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet.
Egyre gyakoribbak az atípusos tünetekkel járó lisztérzékeny esetek. Gyakran a vashiányos vérszegénység a lisztérzékenység egyetlen megnyilvánulása, ezért ismeretlen eredetű vérszegénységben fel kell, hogy merüljön a kórkép lehetősége.
Milyen vizsgálatokra számíthatsz?
Vérvétel során a betegségre jellemző antitestek mutathatók ki. Pozitív szerológia esetén javasolt a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele (gyomortükrözés során) és szövettani vizsgálata.
Gluténmentes étrend
A betegség kezelése a teljesen gluténmentes étrend. Ha ezt sikerül maradéktalanul megvalósítani, a beteg tünetei megszűnnek, a szöveti eltérések rendeződnek.
Tiltott ételek, italok
Búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.
Nyomokban glutént tartalmazhatnak
A stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz, rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.
Gluténmentes, fogyasztható ételek
Burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek. Gyári termékek közül a gluténmentes jelzéssel ellátott élelmiszerek fogyaszthatók.
Bár a diéta betartása nem könnyű, a glutén teljes kihagyása teljes gyógyuláshoz vezet. Nagy segítség lehet a betegek számára lisztérzékeny klubokhoz, betegcsoportokhoz való csatlakozás (receptek megosztása, beszerzési források ismerete).
Ha egy lisztérzékeny (vagyis cöliákiás) ember glutént fogyaszt, a szervezete tévesen ellenségként azonosítja azt, és autoimmun reakciót indít el – még akkor is, ha csak egy morzsányi gluténról van szó. Ez a reakció nem azonnali allergiás reakció, mint például a mogyoróallergiánál, hanem egy lassabb, de annál alattomosabb folyamat, amely belülről rongálja a vékonybelet.
Ha valaki rendszeresen (akár tudtán kívül) glutént fogyaszt, annak komoly következményei lehetnek:
- Tápanyaghiány (pl. vas, kalcium, D-vitamin, B12)
- Csontritkulás
- Vérszegénység
- Meddőség vagy vetélések
- Neurológiai panaszok (pl. perifériás neuropátia, egyensúlyzavar)
- Fokozott kockázat bizonyos bélrendszeri daganatokra (pl. béllymphoma)
- Krónikus gyulladás, általános gyengeség
Ezért is fontos, hogy tisztában legyél azzal, ha lisztérzékeny vagy, és szigorúan betartsd a diétát.
(KamaszPanasz)