vizelet
#Betegségek

A vizelet szaga - Mire következtethetünk belőle?

2023.03.24.
1 perces olvasási idő

A húgyúti fertőzés esetén a vizelet erős, bűzös szagú lehet, ezt kísérheti csípő érzés, gyakori és sürgető vizelési inger, melyet csak pár csepp vizelet távozása kísér, sokszor a vizelet színe sötét, esetleg véres.

Ha a magasabb húgyutak is érintettek, akkor a fenti panaszokon kívül vesetáji fájdalom, láz, hidegrázás, elesettség, étvágytalanság alakul ki.

Mire következtethetünk a szagból?

Jellegzetes a vizelet szaga fenilketonuriásoknál, ilyenkor dohos szaga van. Ez egy anyagcsere-betegség, mely során a fenilalanin nevű aminosavat a szervezet nem képes lebontani, és az idegrendszerre káros termékek halmozódnak fel. Ezt a betegséget már újszülöttkorban szűrik, ezért a fenilalaninmentes diétával a tünetek kialakulása megelőzhető.
A vizelet szaga édes cukorbetegségben, egyes ételek fogyasztása esetén is jellegzetes szag alakulhat ki, például erős szagot okoz a spárga elfogyasztása.
Az is szúrós szagú vizeletet okoz, ha valaki kevés folyadékot fogyaszt, és emiatt a vizelet bekoncentrálódik.
A vizelet erős szaga kialakulhat vitaminkészítmények fogyasztása miatt, főleg a B-vitaminok okoznak jellegzetesen szúrós szagot.

Mit tegyél, ha valamilyen rendellenességre gyanakszol?

Ha a vizeleted erős szagú, akkor először azt gondold végig, hogy nem fogyasztottál-e foszfátban, nitrátban gazdag ételt, B-vitamint, esetleg nem az alacsony folyadékfogyasztás okozza-e annak bekoncentrálódását.

Ha ezek egyike sem jön szóba vagy a fertőzésre jellemző tünetek jelentkeznek, akkor feltétlenül fordulj háziorvosodhoz vagy urológushoz. Akkor is keress fel egy orvost, ha nem csak a vizelet szaga változott meg, hanem esetleg véressé vált.

Ez esetben a vizelet vizsgálatával el lehet dönteni, hogy van-e fertőzés, és az eredmény alapján antibiotikumos terápiát lehet indítani.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)