hajótörés
#Táplálkozás

Tengervíz vagy vizelet?

2009.07.09.
1 perces olvasási idő

A víz, mivel az emberi testnek 60% -át adja, nagyon fontos. Szükséges az idegrendszer működéséhez, a hőháztartás szabályozásához, a salakanyagok kiszűréséhez, stb. Víz nélkül 2-4 napon belül beáll a halál. E napok száma függ a fizikai igénybevételtől és a hőmérséklettől. Mit tennél egy hajótörésnél, ha ivóvíz nélkül maradnál?

A szervezet a külvilág felé kilégzéssel, izzadással és a vizelet kibocsátással veszít a vízkészletéből. Azonban az már kevésbé ismert tény, hogy a szervezet belső folyamatainak fenntartása is jelentős vízfelhasználással jár. Különösen az emésztés. Naponta kb. 1,5 l vizet vesztesz vizelettel, 0,5 l-t izzadással és ugyanennyit kilégzéssel.

A tengervíz több mint háromszor olyan koncertrált, mint a véred. Az emberi szervezet sókoncentrációja 0,9 százalék (egy liter vízben 9 gramm nátrium-klorid van). Mind a szervezetünkben, mind a tengerben a só oldott formában van jelen, tehát vízmolekulákat köt meg.

Miért nem szabad tengervizet inni?Tiszta víz

Az embernek nem szabad tengervizet innia, mivel a szervezetnek ilyenkor a saját folyadékainál koncentráltabb anyaggal kell megbirkóznia. Már fél-egy liter fogyasztása is kiszáradáshoz vezet. Ahhoz, hogy a szervezet megszabaduljon a felesleges sómennyiségtől, a vesék segítségével vizelettel választja azt ki. Azonban ez ördögi kör, mivel ha a vesékben fokozódik a nátrium vizelettel való kiválasztása, több folyadék ürül a vizelettel. Ez történik tengervíz fogyasztásakor is.

A tengervíz sókoncentrációja körülbelül 3,4 százalék, ám a vizelet sótartalma nem haladhatja meg a 2,2 százalékot, mert ennél nagyobb mértékű koncentrálásra veséink nem képesek. Így több folyadék ürül ki a vizelettel a szervezetből, mint amennyi a tengervíz megivásával bejutott. Ezáltal a szervezet kiszáradhat.

Ilyenkor az izmok elgyengülnek, fájnak, a szív egyre szabálytalanabbul ver, egyre fokozódó szomjúságérzet és tudatzavar jelentkezhet, később pedig láz és a kiszáradás jelei észlelhetők, ami egy idő után halálhoz vezethet.

Mégis inkább vizeletet?

Vizeletet inni valószínűleg biztonságosabb, mint a tengervíz fogyasztása. Azonban ez is 22-es csapdájaként működik, mivel ha nincs mit inni, akkor kiszáradsz, és vizeletet sem produkál a szervezeted. Mindenesetre a Guardian egyik cikkében azt írja, hogy egy Mark Smith és Steven Freeman nevű páros egy hajótörést követően 11 napig hányódott a tengeren, és közben saját vizeletüket itták. Ennél azonban jobb, és talán gusztusosabb ha egy nagy hal akár nyersen történő elfogyasztásával vagy esővízzel, harmattal oltod a szomjad, ha esetleg mégis hajótörést szenvednél.

(KamaszPanasz; Forrás: Leyner-Goldberg)