sport
#Táplálkozás

Sportoló kamaszok étrendje

2011.12.02.
1 perces olvasási idő

A fiatal szervezet egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől.

Az élelmezéstudományi kérdést az Európai Élelmezési Információs Tanács folyóirata, a Food Today legújabb száma foglalta össze. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO álláspontja szerint az 5-17 éves gyerekeknek naponta átlagosan egy órát ajánlott fizikai terheléssel, lendületes vagy erős mozgással eltölteni.

Ez nem csupán az erősödéshez szükséges, de az izomzat és a csontok fejlődése mellett a mozgás szabályozásának kialakításához is elengedhetetlen. Az európai HELENA-tanulmány idén közölt adatai szerint a tizenéves fiúknak csak 57 százaléka, a hasonló korú lányoknak pedig csupán 28 százaléka mozog naponta legalább 60 percet. A sokat mozgó, sportoló gyerekeknek olyan kalóriabevitelre van szükségük, hogy a fizikai aktivitás energiaigényén kívül fedezze a növekedés és erősödés szükségletét is.öltöző

Ha ez bármilyen okból nem megfelelő, mind a fizikai, mind a szellemi fejlődés visszamarad. Ilyenkor a szervezet elsősorban a test izomszövetét használja fel. A mozgás energiaigényéhez a szénhidrát az első számú forrás.

Főleg a teljes értékű szénhidrátok fogyasztása javasolt. A szervezet a szénhidrátból cukrot, glukózt szabadít fel, amely azonnal felhasználódik a szükséglet szerint. A felhasználatlan glukóz glikogén formájában raktározódik az izmokban. Ha több "üzemanyagra" van szükség, a glikogén glukózzá változik.

A hosszú fizikai igénybevételt követelő sporttal foglalkozó gyerekeknek napokkal a nagy terhelés előtt célszerű több szénhidrátot enniük. Fontos elégséges fehérjét is fogyasztani, de téves azt hinni, hogy több fehérje, hús evése gyorsabban növeli az izmokat. Ehhez több edzés kell. A sportoló gyerekeknek ezentúl több vasra és kalciumra van szükségük, az utóbbi az erős csontok fejlesztéséhez kell. A zsírok lényeges energiaforrások, és a bennük oldódó vitaminok miatt kellenek.

A sportoló gyerekeknek bőségesen kell folyadékot, elsősorban vizet inniuk. Legjobb az izzadással járó sóveszteség miatt megfelelő sótartalmú ásványvizet inni.

(mti)

Kapcsolódó cikkek