tea
#Táplálkozás

A tea jótékony hatásai

2023.10.10.
1 perces olvasási idő

A tea, amely egészen Ceylon-szigetéről (a mai Srí Lanka) vándorolt Európába, számos rajongót állított maga mellé. A britek közvetítésének köszönhetően számunkra ez már mindennapi dolog, hogy a fotelben ülve kortyolgatjuk kedvenc mentolos teánkat.

A tea jótékony hatásai

A tea igen egészséges ital, hiszen számos jótékony hatással bír, s e jótékony hatásokat kutatások is igazolják. A tea antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek az emberi szervezet általános egészségvédő molekulái. Azaz a betegségekkel szembeni küzdelemben fontos szerepet játszanak. Hiszen ezek az antioxidánsok hatásosan gátolják a szabad gyökök hatásait, amelyek daganatos, szív- és érrendszeri és még számos más megbetegedés kialakulásához vezetnek.

Citromos tea

Tehát az antioxidánsokban gazdag tea csökkenti ezen betegségek kialakulását:

  • Alzheimer-kór
  • ízületi gyulladások
  • rosszindulatú daganatok.

A tea alacsony nátrium (a magas vérnyomás egyik okozója), nagy mennyiségű kálium, kalcium és fluor tartalmának köszönhetően segít a csontritkulás megelőzésében is.

A kutatások is bebizonyították pozitív hatásait

Tudtad?
A gyógynövényteák a szó szoros értelmében vett teát, vagyis a teacserje levelét nem tartalmazzák, így gyógyhatásuknak semmi köze a tea gyógyhatásaihoz.

A kutatásokra támaszkodva, melyek állat- és emberkísérleteken alapulnak, azok az egyének, akik naponta 3,5 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek (szívvel kapcsolatos betegségek) kialakulása.

Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket. Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. A teafogyasztás koleszterinszint csökkentő hatással is bír.

A teának antibakteriális, fertőtlenítő hatása is van, és ezáltal gátolja a fogszuvasodás kialakulását. A sok tea közül talán a zöld tea a legegészségesebb, mert kevesebb koffeint tartalmaz.

Remélem, eggyel több rajongót szereztem a teának!

(KamaszPanasz - SZ.D.L)