Táplálkozás, koffein

#Táplálkozás #koffein

31 db cikk a témában

Te is koffeinfüggő vagy?
#Koffein
2023.10.28.

Te is koffeinfüggő vagy?

A koffein olyan vegyület, ami természetesen termelődik bizonyos növények leveleiben és magjaiban. A koffeint gyógyszerként is számon tartják, mert serkenti a központi idegrendszert, miközben fokozott éberséget okoz, és hangulatjavító hatása is van.

A tea jótékony hatásai
#tea
2023.10.10.

A tea jótékony hatásai

A tea, amely egészen Ceylon-szigetéről (a mai Srí Lanka) vándorolt Európába, számos rajongót állított maga mellé. A britek közvetítésének köszönhetően számunkra ez már mindennapi dolog, hogy a fotelben ülve kortyolgatjuk kedvenc mentolos teánkat.

Guarana versus koffein
#guanara
2023.09.09.

Guarana versus koffein

Van valami különbség a guarana és a koffein között? Vajon a guarana jobb, mint a koffein? A guarana növény magjából készült termékek azok számára készültek, akik nem szeretik a kávé keserű ízét, de szeretnének éberek maradni.

Amióta a kecskék kávébogyót legelnek, többet imádkozhatnak a szerzetesek
#energiaital
2023.04.28.

Amióta a kecskék kávébogyót legelnek, többet imádkozhatnak a szerzetesek

A legenda szerint 300 évvel időszámításunk előtt egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi a lelegelt piros bogyóktól sokkal élénkebbek lesznek. Emberünk ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, ha a bogyókat megpörkölik, olyan ízletes italt készíthetnek belőle, amitől jobban bírják a naphosszat tartó imádkozást.

Kávézás kamaszkorban
#kávé
2023.03.11.

Kávézás kamaszkorban

A kávét manapság előszeretettel fogyasztják a fiatalok is, sőt van, aki már kamaszkorában függővé válik. A koffein a világon leggyakrabban használt teljesítményfokozó szer.

Ételek, melyektől nem tudsz elaludni
#alvás
2023.01.29.

Ételek, melyektől nem tudsz elaludni

Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az alvásunkra. Amennyiben neked is nehezen megy az elalvás, próbáld ki az alábbi egyszerű változtatásokat az étrendedben!

Az energiaitalok egészségesek?
#energiaital
2023.01.18.

Az energiaitalok egészségesek?

A nagyhírű energiaitalok multimilliárdos üzletté váltak az elmúlt néhány évben a kiterjedt fogyasztói kör által, ami legfőképp atlétákból, tinédzserekből és fiatal felnőttekből áll.

Megdőlt egy tévhit a kávéfőzőkkel kapcsolatban
#kávé
2022.12.06.

Megdőlt egy tévhit a kávéfőzőkkel kapcsolatban

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is utánajárt, hogy melyik kávéfőző hozza ki a legtöbbet a kávészemekből. A kávét mindenki máshogy szereti, azonban az összes variáció alapja egy jó eszpresszó. Rengeteg kávéfőző termék van manapság a boltokban, ezért nem egyszerű elsőre eldönteni, melyik lesz számunkra a legmegfelelőbb. És tényleg a drágább a jobb?

#cola
2021.01.11.

Legendák a kóláról

A legismertebb barna színű, szénsavas folyadék jóval kevésbé egészségtelen és veszélyes, mint az a köztudatban él. Lássuk a leggyakoribb tévhiteket a kóláról!

#energiaital
2017.12.29.

Szilveszterkor is óvatosan az energiaitalokkal!

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. Alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet - figyelmezet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet!

#kávé
2016.04.18.

Érdekességek a kávéról

A kávé 700-nál is több aromaanyagot tartalmaz, továbbá gazdag koffeinben. Manapság már rengeteg típusát lehet kapni a klasszikus szemestől, az instant változaton keresztül a kávépárnákig.

#alvás
2016.02.17.

A jó alváshoz a gyomron át vezet az út?

Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus az elalvást segítő táplálkozási szokásokról beszélt.

#koffein
2016.01.19.

Koffeinmérgezés: halálos pörgés

Talán hallottad annak a fiatalembernek a történetét, aki majdnem belehalt abba, hogy egy éjjel alatt elfogyasztott közel 3 liternyi energiaitalt, ami koffeinmérgezést okozott. Miért is kell odafigyelni az energiaitalok és a koffeintartalmú frissítők fogyasztására?

#étel
2015.11.27.

Hogyan hatnak egyes ételek a gyógyszerekre?

Az már régóta ismeretes, hogy az alkohol fogyasztása a legtöbb gyógyszer szedése alatt tilos, ám ki gondolná, hogy az amúgy egészségesnek mondott tej és joghurt teljesen lenullázhatja az antibiotikumok hatását? A grapefruit leve pedig drasztikusan megnövelheti a gyógyszerből szervezetbe jutó hatóanyagok koncentrációját.