kávé
#Táplálkozás

Megdőlt egy tévhit a kávéfőzőkkel kapcsolatban

2022.12.06.
2 perces olvasási idő

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is utánajárt, hogy melyik kávéfőző hozza ki a legtöbbet a kávészemekből. A kávét mindenki máshogy szereti, azonban az összes variáció alapja egy jó eszpresszó. Rengeteg kávéfőző termék van manapság a boltokban, ezért nem egyszerű elsőre eldönteni, melyik lesz számunkra a legmegfelelőbb. És tényleg a drágább a jobb?

A teszt során 138 kávéfőzőt teszteltek laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Manuális- vagyis őrölt kávéval működő -, automata– vagyis beépített darálóval rendelkező – és kapszulás gépeket is vizsgáltak a következő szempontok szerint:

  • Eszpresszó érzékszervi vizsgálata

A lefőzött kávé élvezeti értékét 10 szakember vizsgálta vakteszt keretein belül. Értékelték a krémszín intenzitását és megjelenését, az aromát, a pörkölés intenzitását, keserűséget, savasságot, fanyarságot, íz-egyensúlyt és a kávé állagát is.

  • Működés

Megmérték, hogy az egyes gépek milyen gyorsan készítenek el egy-egy adag kávét, illetve, hogy annak megfelelő-e a hőmérséklete. A termékek tejhabosító funkcióját is tesztelték. Némely készülékek két csésze kávét egyszerre is le tudnak főzni. Ezek esetében ezt is kipróbálták, és mindkét presszó kávét vizsgálták egymáshoz képest is.

  • Használhatóság

Mivel egy kávéfőzőt a legtöbben napi szinten használnak, fontos, hogy mennyire jól illeszkedik a kezelése a napi rutinba. Éppen ezért utánajártak annak is, melyiknek mennyire felhasználóbarát a használati utasítása, milyen könnyen lehet vele elkészíteni egy kávét tejhabbal, illetve tejhab nélkül, mennyire zajosak, vagy hogy mennyire könnyen tisztíthatóak, vízkőmentesíthetőek.

  • Energiahatékonyság

Ezekből a mérésekből kiderült, hogy a készülékek mennyi energiát használnak az üzemkész állapot eléréséhez, az első és második csésze kávé elkészítéséhez, illetve készenléti állapotban.

Mit mutatnak a teszteredmények?

A tesztelt termékek átlagára 20.000 Ft és 947.000 Ft között mozog. Ezek közül a legdrágább a Sage Oracle Touch automata modell,mely összesítésben 69 százalékos eredményt ért el, a legolcsóbb pedig egy Bosch kapszulás termék, aminél ez az érték 75 százalék. Gyorsan kiszámoltuk, hogy másnak már ne kelljen, hogy a kettő közötti különbség 927.000 Ft. Egy pofás kis használt autó ára. Szóval, ha csak egy jó eszpresszóra vágyunk minden reggel, felesleges azt gondolnunk, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Elérhető áron találhatunk az üzletekben a csúcskategóriás gépeknél is jobb eszpresszót készítő készülékeket. Persze elvitathatatlan, hogy a többszázezres gépek számos extra funkcióval kényeztethetnek minket és nagyon dizájnos a kivitelezésük. Viszont jobb minőségű eszpresszóra ne számítsunk mindenképpen. Sőt.

Csak, hogy az említett Sage márkánál maradjunk, ezek közül is az őrölt kávéval működő modelleknél: a Sage the Bambino (átlagára a tesztelés idején 132.000 Ft) terméke 4,1 pontot kapott az eszpresszójára, míg a Sage Bambino Plus (átlagára a tesztelés idején 196.000 Ft) 2,6-ot a maximálisan elérhető 5-ből. Mint annyiszor, most is rámutattak a teszteredmények, hogy egy márkán belül is nagyok lehetnek a különbségek, s még csak nem is a drágább a jobb.

A tesztelt termékek között nagy a szórás. Akadnak kifejezetten energiazabáló gépek, például több Krups termék is ilyen. De róluk sem mondható ez el egyöntetűen, hiszen például a Krups EA872B Intuition Preference átlagon felüli, értékelhető eredményt ért el ez ügyben.

A Tudatos Vásárlók terméktesztjében külön-külön szűrhetünk minden vizsgált szempontra, s részletesen tájékozódhatunk egy-egy termék specifikációjáról is, hogy ne marketingüzenetek, hanem valós teljesítmény alapján tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb kávéfőzőt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)