kávé
#Testi problémák

9 dolog, ami hatékonyabban ébreszt, mint a kávé

2022.11.27.
3 perces olvasási idő

Minden kamasz életében eljön az az idő, amikortól a reggeli ébredés szinte elképzelhetetlen kávé nélkül. Az éjszakába nyúló tanulás vagy bulizás után nem meglepő, ha reggel segítségre van szükséged az ébredéshez, ám számos, a kávénál jóval hatékonyabb és egészségesebb módszer létezik erre! Íme, a 9 leghatékonyabb dolog, amitől hamar felébredsz.

Alma

Az almáról tudjuk, hogy az egyik legegészségesebb gyümölcs, mely rendszeres fogyasztása számtalan pozitív hatással van az emberi szervezetre. Ám mitől lesz hatékony ébresztőszer? Fruktózt - természetes cukrot - tartalmaz, ami természetesen ébreszti fel a szervezeted, így segít a reggeli ébredésben. Az elfogyasztott fruktóz a szervezetedben mozogva eljut olyan porcikáidhoz is, amelyek nem aktivizálódtak azonnal, viszont az alma elfogyasztása után ezek is fel fognak ébredni és az így bevitt fruktóz ébren is tart! Emellett az alma olyan szénhidrátokat is tartalmaz, amelyek kellő energiával látnak el a nap elindításához, ráadásul kiváló rostforrás! Most, hogy mindezt tudod, miért ne próbálnád ki?

Csoki

Mivel kakaóbabból származik, teljesen természetes alapanyagú élelmiszer, noha magas zsírtartalmú, szóval nem kéne gyakran habzsolni. Ám abban az esetben, ha nincsen kávé kéznél, akkor egy szelet csoki is elég ahhoz, hogy reggel felébressze a szervezeted. Abban a pillanatban, amikor beleharapsz egy szelet csokiba, azonnal elárasztja a testedet energiával. Nem fog túlságosan sokáig tartani a hatása, de ha egyszer eszel vagy iszol valami csokisat, akkor az esélyeid arra, hogy éber légy, jelentősen megnőnek. A csoki valóban olyan gyorsan ébreszti a szervezeted, mint egy csésze kávé. A forró csoki is jó alternatívája a kávé helyettesítésének, ráadásul az ízvilágot magad választhatod, attól függően, hogy a tej-, fehér- vagy étcsokiból, esetleg ízesített változatból készültet szereted jobban. Ha B12-vitaminnal dúsított változatot választasz, azzal a növekedésed és az agyműködésed is serkented!

Fény

Ez egy kissé egyértelműnek tűnhet, tudom, de a fénynek megvan az a tulajdonsága, hogy a testet az ébredésre késztesse. Lényegtelen, hogy a reggeli napfény vág be a szobádba vagy egy lámpa fénye az – és bár kínzó módja ez a felkelésnek -, legalább garantált, hogy nem fogsz visszaaludni.

Citrusfélék illata

Hatékony ébredés

Talán nem annyira közismert tény, de a különböző citrusok illóolajai, illetve illatanyagai serkentő hatással vannak a szervezetedre. Ha nehezen megy az ébredés, akkor próbáld ki, hogy a reggeli teádba facsart citromból néhány másodpercig beszippantod a jellegzetes illatot. Nálam működött!

Ételek

Ez valójában mókásan hangozhat, viszont gondolj csak bele, melyik pasi nem bújik ki az ágyból, amikor érzi az illatát egy finom reggelinek. A reggelinek egyszerűen egy borzasztóan erős felkelést elősegítő ereje van, és ez teljességgel természetes. De ebben az érdekes az, hogy nem csak az illat az, amitől felébredsz, hanem maga az étel, ugyanis proteinnel és szénhidráttal telik meg a szervezetet, ami energiát biztosít, és ettől egyszerűen könnyebb elkezdeni a napot. Teljesen mindegy, hogy mit eszel, amíg az egészséges vagy jól esik neked: a tested felébred, és azonnal készen állsz majd arra, hogy szembenézz egy új nappal. Azok az ételek a legjobbak, amelyek teljes kiőrlésűek, ugyanis a fontos rostok mellett vasat, szénhidrátot, B12 vitamint is tartalmaznak.

Reggeli torna

Ez a következő dolog, ami félelmetesen egyértelműen hangozhat, de semmi sem annyira hatékony reggelente, mint egy jó átmozgató torna. Nem mintha sokat kéne ebből csinálni, de egy reggeli futás még akkor is, ha csak a házad körül teszel meg egy-két kört, nem csak fitten tart, de fel is kelti a testedet. A nyújtás is nagy segítség lehet, ha reggel még nagyon ködösen látsz. Igazából, az egész csak a vérről szól. Amikor elkezdesz mozogni, a vérkeringésed felgyorsul, így azok a gyakorlatok, amelyek beindítják a keringést, természetes módon ébresztenek. Ebből következik, hogy kávét sem muszáj innod, ha a reggel már futottál egy pár kört.

Víz

Hogyan ébreszthet fel a víz? Nos, ha belegondolsz, egészen egyszerűen: ha lefekvés előtt megiszol egy pohár vizet, akkor reggel mindenképpen ki kell menned a mosdóba.

De van pár más alternatíva is.

- A reggeli zuhany nagyon könnyen felébreszt, tehát garantált a pörgős napkezdés.

- Ha tudományosan akarunk fogalmazni, a víznek számos egészségügyi hatása van. Ha belegondolsz, a tested nagy részét víz alkotja. 3 hetet is kibírsz kaja nélkül, viszont víz nélkül csak 3 napot, szóval a testednek szüksége van a vízre. Mivel általában 4-8 órát alszol, mikor felébredsz, a szervezetednek szüksége lesz egy kis hidratálásra! Ez azt jelenti, ha a napot egy nagy pohár vízzel kezded, az sokat segít abban, hogy felébreszd a sejtjeidet. Kávé helyett igyál meg még egy pohár vizet, hogy jól induljon a reggel!

Zene

Az egyik legjobb érzés, amikor a kedvenc zenédet meghallva a tested rögtön lüktetni kezd, legszívesebben táncra perdülnél. Jó, persze, ez reggel aligha van így, de azért mindenképp nagy segítség lehet egy pörgős számra ébredni. A zene napközben is segít ébren maradnod.

Az előző este

Furán hangozhat, de ha nehéz, zsíros kaját eszel, vagy alkoholt iszol lefekvés előtt, nem fogsz jól aludni. Ez viszont befolyásolni fogja azt, hogyan ébredsz. Sokkal, sokkal több alvásra lesz szüksége a testednek! Ha későn mész aludni, vagy gyógyszert veszel be lefekvés előtt, szintén befolyásolni fogja azt, hogy fogsz aludni. Még ha nem is eszel nehéz, vagy zsíros kajákat, ha későn eszel, az is befolyásolja, hogy fogsz aludni. Ezek helyett javasoljuk a mély lélegzetvételt vagy az olvasást ahhoz, hogy elalvás előtt lenyugtasd a testedet és az elmédet a nyugodt, pihentető alvás érdekében!

(KamaszPanasz - GY.P.F., oddee)