alma
#Táplálkozás

Napi egy alma az egészségért

2020.02.20.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint napi egy alma elfogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a gyulladást, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Amerikai kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az alma milyen mértékben csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét és az érfalak gyulladását. Szakértők szerint a vizsgálat eredménye valóban összhangban van a régi mondással, miszerint naponta egy alma az orvost távol tartja. A vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy az almának vagy az alma levének aktív összetevői határozottan előnyösek.

Kimutatták azt is, hogy az alma nemcsak a szív- és érrendszerre gyakorol pozitív hatást, hanem segít szabályozni a vércukorszintet, kordában tartja az éhségérzetet, megvéd a ráktól és védi a tüdőt is.alma

Szárított alma vagy aszalt szilva

A kutatók egy kiséletben véletlenszerűen kiválasztottak 160 nőt, akikkel szárított almát vagy aszalt szilvát etettek minden nap. A résztvevőktől három, hat és tizenkét hónap után vért vettek és olyan markereket kerestek benne, melyek alátámasztják a szív egészségét.

Egy év után a szárított almát evő nők csoportjának összkoleszterin-szintje átlagosan 14 százalékkal csökkent. Az LDL-koleszterin átlagos csökkenése 23 százalék volt. Az érrendszerben eltömődést okozó plakkok és a gyulladásért felelős fehérjék egyharmaddal csökkentek.

A szárított almát evő nők csoportjában átlagosan 1,4 kilogrammot fogytak az egy év során. Az aszalt szilvát evő nők csoportjában is megfigyeltek a kutatók némi csökkenést, de nem olyan mértékűt, mint a szárított almát evő nők csoportjában. Bár a tanulmány szárított almával történt, a friss alma valószínűleg még jobb hatást képes elérni. Nem számít, hogy zöld, piros vagy sárga almát fogyasztunk, valamennyi típusa egészséges.

Az alma előnyei

Szakértők szerint több magyarázat is van arra, hogy miért ilyen jótékony hatású az alma. Gazdag ugyanis pektinben, amely egy oldható rost. Meggátolja a koleszterin felszívódását a bélben, héja pedig tele van polifenollal, amely egy antioxidáns. Megköti a szabadgyököket, így megakadályozza a sejtkárosodást is.

Ne feledd

Egyél meg minden nap egy almát és máris tettél valamit az egészségedért! Ha egy nap kettőt eszel meg, az még jobb, csak ne felejtsd el előtte alaposan megmosni!

(KamaszPanasz - M.T.)