Hamburger, szalonna, sajt - Mi a közös bennük? Az, hogy nagyon sok bennük a koleszterin! Mi is pontosan a koleszterin, és miért káros a szervezetünkre?
A koleszterin, a máj által előállított anyag, ami megtalálható bizonyos ételekben, és feladata többek közt, hogy a D-vitamin- és egyéb, szteránvázas hormonok előanyagául szolgáljon, részt vesz a sejtfalépítésben, és olyan epesav sók kialakításában is részt vesz, amik segítenek a zsírok emésztésben. Tulajdonképpen a májunk naponta 1000 milligramm koleszterint termel, ami elégséges, és még nem okoz panaszokat! De nagyon nehéz teljesen kikerülni a koleszterin túlfogyasztást, mert nagyon sok étel tartalmazza.
A szervezetben a túl sok koleszterin komoly problémákat okoz, például szívbetegségek kialakulásáért felel. Sok tényező járulhat hozzá a magas koleszterinhez, de a jó hír az, hogy ezek egy része kontrollálható.
A lipidek olyan zsírok, melyek az egész testben megtalálhatóak. A koleszterin is egyfajta lipid, ami állati eredetű ételekben van jelen. Ez azt jelenti, hogy a tojás, hús és más zsíros ételek (beleértve a tejet, sajtot és fagylaltot) tele vannak koleszterinnel - míg a gyümölcsök, zöldségek és magvak nem tartalmazzák.
A máj körülbelül 1000 milligramm koleszterint állít elő naponta, és mi tulajdonképpen átlagosan 150-200 milligrammot fogyasztunk el még pluszban.
Mivel a koleszterin nem áramlik „egyedül” a véráramon keresztül, bizonyos fehérjékkel kell egyesülnie. Ezek a fehérjék úgy funkcionálnak, mint teherautók: felveszik a koleszterint és eljuttatják a test egyes részeibe. Amikor ez történik, a koleszterin és a fehérje együtt alakítják ki a lipoproteint.
A két legfontosabb lipoprotein, a nagy sűrűségű lipoprotein (vagy HDL) és az alacsony sűrűségű lipoprotein (vagy LDL). Már biztosan hallottad, hogy az emberek az LDL-t rossz koleszterinnek, a HDL-t pedig jó koleszterinnek nevezik - ez azért van, mert különböző hatást gyakorolnak a szervezetre.
A legtöbb koleszterin LDL koleszterin, ez az a fajta, ami eltömíti a véredényeket, miközben akadályozza a véráramlást.
Másrészről a HDL-koleszterin koleszterint távolít el a véredényekből, és visszajuttatja azt a májba, ahol az feldolgozódik, majd eljut a test különböző részeibe.
Miért baj a magas koleszterinszint?
Ha túl magas a koleszterinszinted, az káros lehet az egészségedre. Amikor az LDL-koleszterin szintje magas, a koleszterin lerakódik az artériák falára és egy kemény anyagot alakít ki, amit plakknak hívunk. Idővel a plakk lerakódás az erek elszűküléséhez vezet, akadályozza a véráramlást és az atherosclerosis nevű állapothoz vezet, ami az artériák elkeményedésével járó állapot.
Amikor az atherosclerosis a szívkoszorúereket érinti, azok beszűkülése szívrohamot okozhat, az agyi véredények károsodása pedig stroke-ot eredményezhet. Az atherosclerosis akadályozhatja más létfontosságú szervek (pl. a vesék és a belek) vérellátottságát is. Emiatt fontos nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő koleszterinszintre már fiatal korban – hiszen így komoly egészségügyi problémákat tudsz a jövőben megakadályozni vagy késleltetni.
Mi okozza a magas LDL-koleszterinszintet?
Néhány tény, ami ehhez vezethet:
• Túlsúly
• Örökletes hajlam – ha koleszterin vagy szív problémák voltak a családodban, nagyobb esély van arra, hogy kialakul nálad is
• Étkezés – emlékezz a mondásra „az vagy, amit megeszel”. Kerüld el azokat az ételeket, amiknek magas a koleszterinszintjük, a telített zsírokat, és a transzzsírokat, melyek növelik az egész testedben a koleszterinszintet.
• Kor – ahogyan öregszel, úgy nő az esély arra, hogy nő a koleszterinszinted.
A testedzés elősegíti a HDL szint növelését, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
(KamaszPanasz - Sz . V., kidshealth.org, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit háziorvos)
Cikkünk folytatását itt olvashatod!