falás
#Táplálkozás

5 dolog, amit tudnod kell a falásról

2009.09.12.
2 perces olvasási idő

Nos, mindannyian tudjuk milyen az, amikor nekiülünk, és válogatás nélkül falunk. Tömjük magunkba a mérhetetlen mennyiségű kaját, és közben nem is gondolunk arra, hogy ezzel szervezetünknek mekkora kárt okozunk.

Most 5 alap dolgot osztunk meg veletek, amely a falással kapcsolatos.

1. Túlméretezett kalória bevitel

A falás tulajdonképpen az az állapot, amikor farkaséhesnek érzed magad, és egy lendülettel szinte mindent megeszel, ami eléd kerül. Míg egy normális ember naponta 1.500 - 3.000 kalóriát fogyaszt el, addig te egy zabálás alkalmával akár 10 - 20 ezer kalóriát is magadba tömhetsz.

A bulimiával ellentétben, azok az emberek akik falnak, nem hánytatják meg magukat miután végezt5 dolog, amit tudnod kell a falásrólek az evéssel. Ebből adódóan a zabálók nagy része túlsúlyos. Ezen kívül a túlevésnek további emocionális jelei is vannak. Például sokat ehetsz egyedül, ételt rejthetsz el, nyugtalan és zavart lehetsz, a depresszió tünetei jelentkezhetnek. Ezek együttes hatásaként pedig úgy érezheted, hogy elvesztetted az irányítást a tested felett.

2. Szociális problémák

A falást, gyakran nem lehet leállítani. És sokszor nem is tudjuk mi magunk kezelni. Így idővel egyre rosszabb lehet ha nem kezeli szakember. A falás szép lassan ugyanis eluralkodhat az életed felett. Zavartnak érezheted magadat, amikor az étkezésről van szó.

Már olyan alapvető dolgok, mint a haverokkal való bulizás, vagy az iskolába járás is gondot okozhat evési problémáid miatt. Ezért fontos, hogy beszélj egy szakértővel, vagy a háziorvosoddal! Ha félsz az orvostól, akkor válassz egy közeli ismerőst, családtagot! Ez az első lépés a gyógyulás felé!

3. Teszt, teszt, teszt

Ha elmész az orvoshoz, ő jó pár tesztet fog elvégezni rajtad, hogy megállapítsa pontosan mit is okozott a túlzott étkezés, és mit az esetleges többi étkezési probléma. Ez fizikai tesztekből, testtömegindex-mérésből, vérvizsgálatból és egyéb pszichológiai tesztekből fog állni. Aztán egyéb teszteket is el fog végezni, csak hogy megállapítsa, okozott e valami belső problémát a falás, vagy sem.

4. Komplikációk garmada

A zabálás nagymértékben visszavetheti az életed minőségét, különösen ha a diéta és a zabálás között ingázva próbálsz egyensúlyozni. Azok az emberek, akik túl sokat esznek, sajnos sokszor lehangoltak lehetnek, és stresszesek. Ezek a problémák pedig további pszichológiai problémákhoz vezethetnek.

Ráadásul a nyugtalanság, depresszió és a falás kombinációja különféle más problémákhoz is vezethetnek, mint például pánikrohamok, szívroham, stroke, elhízás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, fejfájás.

5. Gyógyulj az egészségesebb életért!

A falás megfelelő kezelése nagyban hozzájárulhat az egészségedhez minden téren. Mind fizikailag, mind pedig szellemileg jobban fogod magad érezni. Szépen lassan súlyt is fogsz veszteni, a pszichológiai terápiák pedig segíteni fognak, hogy megtanuld irányítani saját magad, és eldöntsd mit szabad és mit nem.

A másik kicsit keményebb program, az antidepresszánsok szedése. Ezek a pirulák segíthetnek neked, hogy legyőzd a falást, és általa okozott problémákat. Miután pedig túl vagy a nehezén, leállhatsz a pirulákkal, és a doktor előír neked egy személyes diétát!

Sok sikert!

(Cs.B.)