mértéktelen evés
#Táplálkozás

A mértéktelen evés hátrányai

2011.04.07.
3 perces olvasási idő

Sok tizenéves, akinek gondja van az iskolában, otthon a szüleivel vagy a testvérével, ahhoz, hogy, bánatát vagy szomorúságát elfojtsa, meglepő dolgokhoz fordulnak. Sokan az étel megvonását gondolják a legjobb megoldásnak, bulimia, anorexia. De vannak olyan fiatalok, akik épp a mértéktelen evésben találják meg az enyhülést.

Egy 13 éves lánynak a szülei éppen váltak. A lány annyira magányos volt, hogy az evésben talált vigaszt. A szomorúságát és szorongását nyugtatta meg az evéssel. Hat hónap alatt 20 kilogrammot szedett fel. De az evési kényszer is hordozz magában veszélyeket.

Mi okozza a mértéktelen evési kényszert?

Az evési kényszer egy viszonylag új keletű betegség, amely nemrég ütötte fel a fejét. Az illető egy ültő helyében nagy mennyiségű élelmiszert képes elfogyasztani.

Azokra a fiatalokat, akik ebben szenvednek, a következőek jellemzőek:

- többet esznek a normális adagnál
- addig esznek, amíg már nem érzik jól magukat
- akkor is nagy mennyiségű ételt vesznek magukhoz, amikor nem éhesek
- zavarukban is esznek
- a túlzott élelmiszer bevitele után megcsömörlenek, depressziósak lesznek vagy esetleg bűnösnek érzik magukat

A mértéktelen evés egyfajta pótcselekvés, a probléma elkerülését célozza meg. Egyesek egyszerre több ezer kalória bevitelére is képesek, ami elhízáshoz vagy túlsúlyhoz vezethet. A betegeknél általában már korábban is jellemző volt a testsúlyprobléma és a testsúlyingadozás.

Senki sem tudja biztosan, hogy mi okozza az evési kényszert, de vannak genetikai, pszichológiai és biológiai tényezők, melyek nagyban hozzájárulhatnak.

Kutatók vizsgálják annak lehetőségét, hogy hogyan befolyásolja az evési kényszert az agyban jelen lévő egyes vegyületek mennyisége.

Azok az emberek, akik evési kényszerben szenvednek, 50 százalékuk depressziós. Ezért náluk a negatív érzelmek (szorongás, bűntudat, szégyen) az, ami dominál és a túlzott evéssel ezt az űrt szeretnék kitölteni. Néha csupán elég egy traumatikus esemény, ami kiváltja e betegséget.

Mik a tünetei a mértéktelen evési kényszernek?

Azok, akik ebben szenvednek, rendszeresen hiányoznak az iskolából, a bulikról és a társadalmi életben sem vesznek részt. A mértéktelen evők otthon maradnak, beviszik az ételt a szobájukba, magukra zárják az ajtót és egyedül esznek. Elrejtik az élelmiszert az ágyuk alá vagy a szekrényűkbe, hogy senki se vegye észre, hogy mi a baj. Ezek a fiatalok szégyellik magukat e miatt és óriási bűntudatuk van.

A családtagok és a barátok segítségére van szükség. Nekik kell észrevenni a hatalmas mennyiségű étel elfogyasztását. Általában a betegek habzsolnak. Nagyon gyorsan megeszik az ételt, anélkül, hogy tudnák mit ettek.

Az evési kényszerben szenvedőket még arról is fel lehet ismerni, hogy furcsa dolgokat művelnek. Például az ételt nyersen is vagy a kukából kivéve is megeszik.

Hogyan lehet a mértéktelen evési kényszert kezelni?

Különböző megoldási módok léteznek, ezeket együttesen, kombinálva kell alkalmazni a kívánt hatás elérése érdekében. Alkalmaznak pszichoterápiát, azon belül is kognitív viselkedési terápiát és belátás-orientált terápiát. Ez segíthet a betegeknek felismerni a problémákat és a szorongást, amely az evési kényszert váltja ki. A csoportos terápia is nagyon hasznos, mert itt látják a betegek, hogy a gondjaikkal nincsenek egyedül, kevésbé érzik a szégyent.

Léteznek önsegítő stratégiák is. A betegek írjanak naplót és/vagy meditáljanak. Ezek a módszerek segítenek abban, hogy azonosítsák és elviseljék a különböző érzéseiket, hangulataikat, amely az evési kényszerhez vezetett.

A táplálkozásitanácsadás segíthet abban, hogy utmutatást kapjanak a betegek az egészséges élelmiszerek megválasztásában, és ami még fontosabb, arról, hogyan lehet felismerni a különbséget a fizikai és érzelmi éhség között.

Végül, egyes gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok segíthetnek kezelni a depressziós tüneteket, valamint néhány betegnél leküzdheti a vágyat, a mértéktelen evés terén.

Lehet e káros a mértéktelen evési kényszer az egészségre?

A mértéktelen evés hozzájárul az túlsúly kialakulásához vagy az elhízáshoz, ami ma Magyarországon népbetegségnek számít, vagyis komoly problémát jelent a közegészségügyben. Magyarország 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A mértéktelen evés, azon belül a sok „rossz zsír”, a szénhidrátok (fehér kenyér, sütemény) és cukor nagyban hozzájárul a túlsúlyhoz és az elhízáshoz.

Mint más táplálkozási zavarnál, itt is fennáll a súlyos betegségek kialakulásának kockázata. Ezek közé tartozik a szívbetegség, agyvérzés, cukorbetegség, epehólyag-, és egyes daganatos betegségek.

Hogyan lehet segíteni a mértéktelen evésben szenvedőn?

Ha valakin azt látjuk, hogy depressziós, rosszkedvű, többet eszik a normál adagnál, illetve elbújik a szobájában és ott eszik, akkor beszéljünk az illetővel, illetve a körzeti orvossal.

Ha te látod ezeket a tüneteket magadon, fordulj szintén körzeti orvoshoz. Segíteni tud neked, tanácsokkal lát el és a megfelelő szakemberhez irányít.

(M. T.)