étcsokoládé
#Táplálkozás

Az étcsokoládé egészségesebb?

2021.12.01.
1 perces olvasási idő

A mértékletesen fogyasztott étcsoki ténylegesen pozitívan hat egészségi állapotunkra. Minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál egészségesebb, mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, amik segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Egy kutatásban a tudósok kifejtették, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, valamint a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb fogyasztása esetén. A jótékony hatás pedig annál inkább érvényesül, minél kevesebb tej van a csokiban, ugyanis ez megakadályozza a védőanyagok vérbe kerülését. Tehát ezek a jótékony hatások nem vonatkoznak a tejcsokira, sőt arra az esetre sem, ha étcsoki fogyasztás előtt vagy után tejterméket fogyasztunk.

Csoki nassolás

Az étcsokoládé nem csak egészségesebb, hanem egy dán tanulmány szerint jobban is laktat, s abban is segít, hogy a következő étkezéskor kevesebb kalóriát fogyasszunk.

A kutatások során 16, súlyproblémával nem küzdő férfi - akik mindannyian mind a tej- mind az étcsokoládé híveinek vallották magukat -, egy 12 óráig tartó, étkezés nélküli időszak után 100 gramm tejcsokoládét vagy ugyanennyi étcsokit fogyasztottak. Ezután két és fél órával ehettek egy tetszőleges adagnyi ételt, amivel jóllakhattak.

Az eredmény szerint étcsokit fogyasztók 15 százalékkal kevesebbel is beérték, mint a korábban tejcsokis társaik. Ezekből az adatokból vonták le azokat a fent már említett következtetéseket, miszerint az étcsoki jobban laktat és segít a tudatos kalóriafogyasztásban is.

Gyors energiapótlás?

A hirtelen felbukkanó, ellenállhatatlan farkasétvágy és a teljesítménycsökkenés a vércukorszint esésének következménye. Ezt elkerülendő, ajánlott a teljes kiőrlésű gabonakészítmények, müzlik előnyben részesítése a csokoládéval szemben.

Bár utóbbi a magas zsír- és szénhidráttartalom miatt sok energiát közvetít, ám csupán rövid ideig. A vérbe jutó cukrot hamar feldolgozza szervezetünk, s a gyors felpörgés hirtelen eltűnik, mint a kámfor.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)