Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Az étcsokoládé egészségesebb?
  2020-11-26

Az étcsokoládé egészségesebb?

A mértékletesen fogyasztott étcsoki ténylegesen pozitívan hat egészségi állapotunkra. Minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál egészségesebb, mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, amik segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

- hirdetések -

Egy kutatásban a tudósok kifejtették, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét is csökkenti, valamint a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb fogyasztása esetén. A jótékony hatás pedig annál inkább érvényesül, minél kevesebb tej van a csokiban, ugyanis ez megakadályozza a védőanyagok vérbe kerülését. Tehát ezek a jótékony hatások nem vonatkoznak a tejcsokira, sőt arra az esetre sem, ha étcsoki fogyasztás előtt vagy után tejterméket fogyasztunk.

Csoki nassolás

Az étcsokoládé nem csak egészségesebb, hanem egy dán tanulmány szerint jobban is laktat, s abban is segít, hogy a következő étkezéskor kevesebb kalóriát fogyasszunk.

A kutatások során 16, súlyproblémával nem küzdő férfi - akik mindannyian mind a tej- mind az étcsokoládé híveinek vallották magukat -, egy 12 óráig tartó, étkezés nélküli időszak után 100 gramm tejcsokoládét vagy ugyanennyi étcsokit fogyasztottak. Ezután két és fél órával ehettek egy tetszőleges adagnyi ételt, amivel jóllakhattak.

Tudtad?
Sokak bánatára a csokoládé nem alkalmazható afrodiziákumként (vágyfokozóként), mert a kakaó tartalmazza ugyan a "boldogsághormon” nevű endorfint, azonban csupán kis mennyiségben. Ez a mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy a csokit tényleges vágyfokozóként könyvelhessük el, sokkal inkább a szerelem az, ami kiválthat ilyen kémiai reakciókat.

Az eredmény szerint étcsokit fogyasztók 15 százalékkal kevesebbel is beérték, mint a korábban tejcsokis társaik. Ezekből az adatokból vonták le azokat a fent már említett következtetéseket, miszerint az étcsoki jobban laktat és segít a tudatos kalóriafogyasztásban is.

Gyors energiapótlás?

A hirtelen felbukkanó, ellenállhatatlan farkasétvágy és a teljesítménycsökkenés a vércukorszint esésének következménye. Ezt elkerülendő, ajánlott a teljes kiőrlésű gabonakészítmények, müzlik előnyben részesítése a csokoládéval szemben.

Bár utóbbi a magas zsír- és szénhidráttartalom miatt sok energiát közvetít, ám csupán rövid ideig. A vérbe jutó cukrot hamar feldolgozza szervezetünk, s a gyors felpörgés hirtelen eltűnik, mint a kámfor.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)