édesség
#Táplálkozás

Az édesség története

2011.09.21.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a barlangokban lévő őskori festmények arról tanúskodnak, hogy már akkor is szerették az édességet? Mézet loptak a kaptárból, egy kis liszttel összekeverték, és kész volt a sütemény. Ez volt a legkorábbi desszert az emberiség történelmében.

A középkorban a cukorka csak a gazdagok kiváltsága volt. A csokoládét addig nem fedezték fel, amíg Kolumbusz Kristóf rá nem tette a kezét a kakaóbabra egy maja hajón 1502-ben.

Az emberek 71 százaléka tejcsokoládét fogyaszt, pedig az étcsokoládé jobban ajánlott, mert sokkal egészségesebb. Minél magasabb az étcsoki kakaótartalma, annál kedvezőbb a hatása. Mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, amik segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egy kutatásban a tudósok kifejtették, hogy a keserű csokoládé a trombózis esélyét jelentősen csökkenti, valamint a szívinfarktus kockázata is alacsonyabb.

A gyerekek közül inkább a legfiatalabbak szeretik a kemény cukorkát, mint az idősebbek.édesség

Az édességmárkák kb. 65 százaléka már több mint 50 éves. Csak néhány példa: A Milky Way-t 1923-ben találták fel. A Snickers-et és a Kit Kat-et az 1930-as évek elején találták fel.

A cukorkák egyszerűen úgy készülnek, hogy vízben cukrot oldanak fel. Különböző hőmérsékletre felhevítik, ez adja az édességek különbözőségét. A forró hőmérséklet a kemény cukorkák, a közepes hőmérséklet a puha cukorkák, a hideg hőmérséklet pedig a gumicukorkák gyártására használják. A cukros vízhez különböző adalékanyagokat, színezéket és ízfokozókat adagolnak.

A cukorkák, csokoládék, édességek iránti kereslet az ünnepek (karácsony, valentin-nap, húsvét, halloween) táján megnő.

A nyalókák, a gumicukrok, a csavart cukorkák, a savanyúcukorkák kevesebb, mint 2 százalék zsírt és 10 százalék koleszterint tartalmaznak, így azok egészségesebbek, mint ahogy azt gondolnánk. Sokkal jobbak tehát, mint a különböző sütemények és fagyasztott desszertek.

(M. T.)

Kapcsolódó cikkek