Hizlal-E?!
Bebizonyosodott, hogy hiába próbálsz mindent megtenni azért, hogy megszabadulj felesleges zsírpárnáidtól, számos, a mindennapi ételünkben rejtőző adalékanyag gondoskodik arról, hogy agyadat összezavarva kudarcba fulladjon fogyókúrád. Ahogy a legtöbb esetben, a diéta során is fejben dőlnek el a dolgok.
- hirdetések -
Mellékhatás: éhségérzet

Fejben dől el
Amíg agyunk az ellátottságot érzékeli, nem küld jelzést éhségérzetről. Ezt számos tényező – így az alkohol, a tévé és a nem megfelelő minőségű ételek – befolyásolhatják. Az energiaellátás minőségéről is jelzéseket adó szerv ugyanis először a saját tevékenységéhez szükséges energiát veszi fel a táplálékból glükóz formájában, a többi szerv csak ezután következhet.
Az elmélet szerint tehát, ha ez a mechanizmus megsérül és az energia először a többi szervhez jut el, agyunk folyamatos éhséget érez, amire a természetesnek vehető reakció az, ha további táplálékot veszünk magunkhoz. A rendszer rossz működése vezet tehát a túlsúly kialakulásához, hiszen a nem valós jelek alapján a szükségesnél jóval több energiát erőszakol ki magának szervezetünk.
Egyéb kockázati tényezők
Mindezekhez alkoholfogyasztás, túl sok tévénézés, vagy a nem megfelelő alvási szokások társulhatnak és ebből már egyenesen következik is a súlyfelesleg…
Számos adalékanyag azt a hamis jelzést küldi, hogy agyunk energiával való ellátottsága megfelelő, holott ez nem egyezik meg a valósággal. Amikor pedig szervezetünk a félrevezetésre feleszmél, farkasétvággyal és hihetetlen mennyiségű táplálékbevitellel reagál.
Célkeresztben az édesítőszerek
Az édesítőszerek és közvetett hatásaik számos kutatás középpontjában állnak. Állatokon elvégzett kísérletek bebizonyították, hogy a szacharint fogyasztott példányok esetében az édesítőszer elfogyasztását ellenállhatatlan éhségérzet követte.
Az érdekes jelenség hátterében az rejlik, hogy a szájban lévő szenzorok az édes íz észlelése után azt a jelzést továbbítják agyunk felé, hogy energia bevitel következik. Agyunk a táplálék befogadására és feldolgozására aktivizálja a szervezetet: beindulnak az anyagcsere folyamatai, inzulin termelődik, de „csalódnia kell”, hiszen az édesítőszerben nincs igazi energia, s a szervezet másfajta táplálékot követelve farkasétvággyal reagál.
Szervezetünk hasonló válaszokat ad a majd minden készételben megtalálható glutamát esetében is.
Miért van még egyáltalán arányos testalkatú ember a Földön, hiszen készételeket majd’ mindenki fogyaszt és az adalékanyagokat sem lehet kedvünk szerint a tányér szélére kitúrni – tehető fel a kérdés. A válasz kézen fekvő: az ő esetükben az önkényesen működő agy még mindig jól teljesít, és az adalékokat ’bekalkulálva’ megfelelően szabályozza az energiaelosztást.
A többieknek pedig nem marad más: készételek helyett irány a konyha és a főzőcske friss, manipulálatlan alapanyagokból. Ha ezt a kellő mennyiségű testmozgással kombinálod, nem csak a csinos, arányos alak garantált, hanem a nem kívánt feleslegtől is megszabadulhatsz.
Amit jó kerülni
A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány terméket, amelyben az adalékok „paradicsomi” állapotát figyelhetjük meg:
- Instant levesek (brokkoli krém-, spárgakrém- és hagymaleves): minimális zöldség, sok ízfokozó
- Cappuccino-por: Mesterséges aroma, ízfokozó és édesítőszer a maximális íz érdekében
- Chips: burgonyapor és közel 20 féle (!)adalékanyag
- Üveges bolognai-szósz: itt is ugyanaz a dal szól: a keverőpultnál Dj Kémia, húsnak nyoma sincs
- Fahéjas gabonapehely: az E-jelzésű adalékok óriási tárháza a gyerekek „tökéletes” reggelijéhez!?
Kapcsolódó cikkek |