Lélek, Önértékelés

#Lélek #Önértékelés

86 db cikk a témában

Kiégés kamaszkorban
#kiégés
2024.10.16.

Kiégés kamaszkorban

Nem tudod, nem érted mi történik veled. Megmagyarázhatatlan rossz érzések nehezítik meg a mindennapjaidat: reggelente gyomorgörccsel ébredsz, még el sem kezdődött a nap, de már azt várod, hogy vége legyen, semmi sem tölt el örömmel, motiválatlan, elégedetlen és ingerült vagy.

Rejtélyes tünetek szervi elváltozás nélkül
#pszichoszomatika
2024.09.17.

Rejtélyes tünetek szervi elváltozás nélkül

Gyakran fáj a fejed és a hasad? Sokat betegeskedsz, ami miatt alig jársz iskolába, vagy ha el is mész, folyamatosan rosszul érzed magad? A szüleid aggodalmukban orvostól orvosig cipelnek emiatt, de szerencsére eddig semmi szervi okot nem találtak a tüneteidre? Akkor előfordulhat, hogy a lelked nincs rendben, és a szorongásaid, lelki szenvedéseid testi tünetekben fejeződnek ki.

Mit hozunk a gyermekkorunkból?
#felnőttkor
2024.09.02.

Mit hozunk a gyermekkorunkból?

Talán nem is gondolnánk, de döntően a gyermekkori pozitív és negatív élményeinken múlik, hogy milyen felnőtté válunk. Ettől függ a jólétünk, az elégedettségünk, a mentális állapotunk. A hozott hatások lényegében befolyásolják a későbbi baráti-, iskolai-, munkahelyi-, illetve párkapcsolatainkat is.

A testképzavar és a közösségi média: Van-e összefüggés?
#testképzavar
2024.08.05.

A testképzavar és a közösségi média: Van-e összefüggés?

A testképzavar egy olyan mentális egészségügyi rendellenesség, amely során az illető torzított, valótlan képet alkot saját testéről, alakjáról. De vajon van-e összefüggés a fokozódó közösségi médiahasználat és a testképzavar kialakulása között?

Hogyan legyünk empatikusak?
#empátia
2024.08.03.

Hogyan legyünk empatikusak?

Van olyan barátod, akivel nagyon szeretsz együtt lenni, mert bármit mondasz neki, ő megérti, átérzi és támogat? Biztosan nagyon empatikus veled. Hogyan keltheted másban azt az érzést, hogy te is empatikus személyiség vagy?

Testdiszmorfiás zavar – Mi is ez?
#testdiszmorfiás zavar
2024.04.29.

Testdiszmorfiás zavar – Mi is ez?

A testdiszmorfiás zavar a rögeszmés-kényszeres zavarhoz (OCD) kapcsolódik. Az ilyen mentális betegségben szenvedők órákat töltenek azzal, hogy aggódnak amiatt, hogy valami nincs rendben a megjelenésükkel. Például olyan "hibákat" láthatnak, amelyeket mások nem vennének észre. Ezek a gondolatok és aggodalmak időt és energiát vesznek el.

Rugalmas ellenálló képesség – Mit jelent?
#ellenálló képesség
2024.04.22.

Rugalmas ellenálló képesség – Mit jelent?

A reziliencia, vagyis ellenálló képesség azt jelenti, hogy képes vagy visszalépni vagy előrelépni egy problémából, illetve, ha nehéz kihívással nézel szembe vagy kudarcot vallassz, felismered.

Szorongás: mi is ez?
#szorongás
2024.04.15.

Szorongás: mi is ez?

A szorongás egy normális pszichológiai válasz az emberben, ha stresszhelyzettel találkozik. Azt jelenti, hogy szomorúságot, aggodalmat, félelmet, gondterheltséget és idegességet érzünk.

Vásárlásmánia
#vásárlás
2024.02.09.

Vásárlásmánia

Vásárlásmánia hódít az egész világon! Néhány éve elismert függőségről van szó, ami főleg a fiatalokat érinti. Kiürült hitelkártyák és megromlott emberi kapcsolatok járnak a nyomában.

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?
#perfekcionizmus
2024.01.09.

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?

Perfekcionista - sokszor hallottad már a szót, de nem igazán vagy tisztában azzal, hogy mit jelent? Kár, mert így azt sem tudhatod, hogy te hajlamos vagy-e a perfekcionizmusra, ami lehet pozitív motiváló erő, de lehetnek nemkívánatos következményei is.

Milyen hatással lehetnek az életedre az iskolai sérelmek?
#önértékelés
2024.01.03.

Milyen hatással lehetnek az életedre az iskolai sérelmek?

Minden a gyermekkorunkban alapozódik meg, emiatt ez a legfontosabb szakasz az életünkben. Ekkor alakul ki a jellemünk, a személyiségünk, az önmagunkhoz, másokhoz, az élethez való viszonyunk. Emiatt korántsem mindegy, hogy milyen gyakran kell sértéseket, kritizálást, bántást, szeretetlenséget elszenvednünk, mert ezek - akár a családban, akár az iskolában szerzett tapasztalatok - mély nyomot hagynak a lelkünkben, önértékelésünkben.

Terapeuta – kinek van rá szüksége?
#terápia
2023.12.15.

Terapeuta – kinek van rá szüksége?

A terápia egy módja annak, hogy segítséget kapj a mentális egészségügyi problémákhoz, vagy extra támogatást, ha nehéz időszakon mész keresztül.