Lélek, Önértékelés

#Lélek #Önértékelés

85 db cikk a témában

Testdiszmorfiás zavar – Mi is ez?
#testdiszmorfiás zavar
2024.04.29.

Testdiszmorfiás zavar – Mi is ez?

A testdiszmorfiás zavar a rögeszmés-kényszeres zavarhoz (OCD) kapcsolódik. Az ilyen mentális betegségben szenvedők órákat töltenek azzal, hogy aggódnak amiatt, hogy valami nincs rendben a megjelenésükkel. Például olyan "hibákat" láthatnak, amelyeket mások nem vennének észre. Ezek a gondolatok és aggodalmak időt és energiát vesznek el.

Rugalmas ellenálló képesség – Mit jelent?
#ellenálló képesség
2024.04.22.

Rugalmas ellenálló képesség – Mit jelent?

A reziliencia, vagyis ellenálló képesség azt jelenti, hogy képes vagy visszalépni vagy előrelépni egy problémából, illetve, ha nehéz kihívással nézel szembe vagy kudarcot vallassz, felismered.

Szorongás: mi is ez?
#szorongás
2024.04.15.

Szorongás: mi is ez?

A szorongás egy normális pszichológiai válasz az emberben, ha stresszhelyzettel találkozik. Azt jelenti, hogy szomorúságot, aggodalmat, félelmet, gondterheltséget és idegességet érzünk.

Vásárlásmánia
#vásárlás
2024.02.09.

Vásárlásmánia

Vásárlásmánia hódít az egész világon! Néhány éve elismert függőségről van szó, ami főleg a fiatalokat érinti. Kiürült hitelkártyák és megromlott emberi kapcsolatok járnak a nyomában.

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?
#perfekcionizmus
2024.01.09.

Mi a perfekcionizmus és mik a veszélyei?

Perfekcionista - sokszor hallottad már a szót, de nem igazán vagy tisztában azzal, hogy mit jelent? Kár, mert így azt sem tudhatod, hogy te hajlamos vagy-e a perfekcionizmusra, ami lehet pozitív motiváló erő, de lehetnek nemkívánatos következményei is.

Milyen hatással lehetnek az életedre az iskolai sérelmek?
#önértékelés
2024.01.03.

Milyen hatással lehetnek az életedre az iskolai sérelmek?

Minden a gyermekkorunkban alapozódik meg, emiatt ez a legfontosabb szakasz az életünkben. Ekkor alakul ki a jellemünk, a személyiségünk, az önmagunkhoz, másokhoz, az élethez való viszonyunk. Emiatt korántsem mindegy, hogy milyen gyakran kell sértéseket, kritizálást, bántást, szeretetlenséget elszenvednünk, mert ezek - akár a családban, akár az iskolában szerzett tapasztalatok - mély nyomot hagynak a lelkünkben, önértékelésünkben.

Terapeuta – kinek van rá szüksége?
#terápia
2023.12.15.

Terapeuta – kinek van rá szüksége?

A terápia egy módja annak, hogy segítséget kapj a mentális egészségügyi problémákhoz, vagy extra támogatást, ha nehéz időszakon mész keresztül.

Cyberbullying: így előzheted meg!
#Cyberbullying
2023.12.15.

Cyberbullying: így előzheted meg!

A HBSC 2022-es adatai szerint Magyarországon a 11-17 éves diákok 13,8 százaléka esett már áldozatul internetes bántalmazásnak, és az 5-7. osztályos tanulók 22 százaléka volt már bántalmazott internetes felületen.

A Snapchat kockázatai és veszélyei
#snapchat
2023.11.15.

A Snapchat kockázatai és veszélyei

A Snapchat nagyon népszerű a tizenévesek körében. Ez a telefonos alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fényképeket és videókat (pillanatfelvételeket) küldjenek más felhasználóknak. Ellentétben az SMS-ben vagy e-mailben küldött fotókkal és videókkal, a Snapchaten elküldött képek a megtekintésük után másodpercekkel eltűnnek. A Snapchat bizonyos kockázatokkal jár, ezért fontos, hogy tisztában legyél a működésével.

Magabiztosság – túl sok, túl kevés?
#magabiztosság
2023.10.25.

Magabiztosság – túl sok, túl kevés?

A magabiztosság az a képesség, hogy őszintén és tiszteletteljesen beszéljünk önmagunkért. Minden nap kerülünk olyan helyzetekbe, amikor az önérvényesítés segíthet nekünk – például, ha valakivel randevúzunk, felkeresünk egy tanárt egy kérdéssel, vagy ha jól teljesítünk egy állás- vagy egyetemi interjún. De hogyan lehetünk optimálisan magabiztosak?

Tanuld meg szeretni önmagad!
#lélek
2023.10.08.

Tanuld meg szeretni önmagad!

Gyakran hallhatod, hogy amíg valaki nem képes önmagát szeretni, nem képes másokat sem szívébe fogadni. Azt is mondják, hogy ne is várd mástól, hogy szeressen téged, amíg te nem élsz békében önmagaddal.

Miről árulkodnak az álmaid?
#alvás
2023.09.28.

Miről árulkodnak az álmaid?

Tudtad, hogy átlagosan 20-23 évet töltünk alvással életünk során? Semmiképp sem lehet szó nélkül elmenni az alvás mellett. Ahhoz túl nagy részét foglalja el életünknek. Természetes, ha többet szeretnél megtudni róla, valamint az álmaidról.

Önkénteskedés: hogyan és miért kezdd el?
#önkénteskedés
2023.09.08.

Önkénteskedés: hogyan és miért kezdd el?

Mi is az önkéntesség? Olyan tevékenység, amit egyedül vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a világ bármelyik pontján a közös jó érdekében, saját akaratodból végzel bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Bullying az online játéktérben
#bullying
2023.08.01.

Bullying az online játéktérben

Sajnos zaklatás előfordulhat és meg is történik az online játékokban is. Mit tehetsz, ha ilyen helyzetbe kerülsz?