énkép
#Lélek

Hogyan fejleszthető az énkép?

2010.08.10.
2 perces olvasási idő

Rengeteg dolgot tehetsz, hogy megváltoztasd az önmagadról alkotott képet, mindenféle plasztikai sebészet nélkül is. Ne feledd, az én kép nem azt jelenti, hogy hogyan is nézel ki, hanem hogy te mit gondolsz magadról és hogyan érzed magad a bőrödben.

A legtöbb ember úgy kezdi a fejlesztést, hogy megpróbál másképp gondolkodni a saját testéről. Legtöbbször beszélnek egy emberrel, akiben megbíznak. Családtag, barát, testvér, és vele együtt próbálják átértékelni az énképünket.

A professzionális segítség gyakran még jobb lehet. Egy pszichológus vagy egy terápiavezető még több jó tanácsot adhat. Mond el neki az érzéseidet, és azt, hogy mit is érzel valójában. Csinálj egy rossz énképet, amelyet utána dobj a szemetesbe! Hidd el a siker szinte garantált!

Szemléld másképp önmagadat! És vigyázz mikor szomorú vagy! Majd gondol át! Mi miatt is vagyok szomorú? Egy újság miatt? Egy reklám miatt, ami tökéletes alakot hirdetett? Vagy esetleg egy családtag miatt, aki megjegyzést tett a testemre?

Nos, erre az eshetőségre van pár tippem számodra, hogy hogyan is építs pozitív énképet, ha már a világ egy ferde és elérhetetlen szépségideált állít eléd!Hogyan fejleszthető az énkép?

• Emlékezz! Az egészség és a kinézet két különféle dolog!
• Fogadd el az értékeidet! A génjeid által valószínűleg jó pár hasznos tulajdonságot örököltél! Légy hálás érte és használd ki a benne rejlő lehetőségeket!
• Tarts mindig szem előtt egy listát, melyen a pozitív értékeid vannak! Így rájöhetsz, hogy igazából nem kell plasztikai műtétre menned, hisz annyi értékes dolog van benned!
• Vedd magad körül olyan emberekkel, akiket szeretsz, és akik téged szeretnek! Hidd el, így a legnehezebb helyzeteken is átjuthatsz!
• Kényeztesd a tested a visszajelzésekkel, és a jóindulatoddal!

Az emberek ezer meg ezer módon próbálják megváltoztatni a külsejüket különböző indokokra hivatkozva. Ha te is ténylegesen meg akarod változtatni a külsődet, győződj meg róla, hogy valóságosak e az elvárásaid és az elképzeléseid!

Lelki egyensúly, életstílus

Ha neked egy rossz énképed van, és nem szeretsz a bőrödben lenni, akkor előbb vizsgáld meg magad belülről. Ugyanis ahhoz, hogy jól érezd magad fontos, hogy mentális és emocionális egyensúlyban legyél. Ha ezek után is rosszul érzed magad, akkor talán elindulhat a fizikai átalakulás, de ekkor is csak mértékkel!

Sok ember választ különféle életstílust csakhogy megváltozzon az énképük, vagy a kinézetük. Egy speciális diéta, egy tornaprogram, esti futás, testépítés, és egyéb módszerek. Ezek ténylegesen egészséges választások. Viszont, ha te egy nagyobb mértékű életstílus-váltást szeretnél, mindenképpen beszélj egy egészségügyi szakértővel!

A külső megváltoztatása

Aztán egyéb módszerekkel is próbálják az emberek magukat jobban érezni. Például levágatják a hajukat, befestik és egyéb trükkökhöz folyamodnak, hogy szebb legyen a bőrük. Némelyik egész hatásos, de vannak köztük teljes mértékben használhatatlan termékek is. A titok, hogy reálisan megváltoztasd magad, abban rejlik, hogy hogyan tudsz érezni saját magadról!

Néhányan egészen a plasztikai sebészetekig jutnak. Nos, ők átvarratják testrészeiket, csak azért, hogy jobban érezzék magukat a bőrükbe. Bár lehet, hogy kívülről változik az ember, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy belül is más leszel!

Ha tervezel egy nagyobb változtatást az életedben, és a kinézetedben, mindenképpen számolj annak egészségügyi következményeivel és esetleges hosszú távú hatásairól is. Mi előtt rászánod magad, beszélj a szüleiddel, barátaiddal, és a beavatkozás előtt pedig egy egészségügyi szakértővel, aki felvázolja neked, hogy mindez milyen kockázatokkal járhat.

Jó fejlesztést, és ne feledd, csak reálisan!

(KamaszPanasz - Cs. B.)