önértékelési gondok
#Lélek

A helyes önértékelés a kulcsszó?

2017.04.03.
3 perces olvasási idő

Mindannyiunk fejében létezik egy kép önmagunkról – kik vagyunk, milyen külső adottságokkal rendelkezünk, miben vagyunk jók, vagy melyek a gyenge pontjaink. Ez a belső kép kisgyerekkorunk óta természetszerűleg folyamatosan alakul.

Emberi kapcsolataink és bővülő tapasztalataink állandóan épülgetnek; énképünk így válik önbecsülésünk alapjává.

Milyennek látod magad?

Önbecsülésünk nem szól másról, mint hogy mások mennyire értékelnek, szeretnek, fogadnak el bennünket, és mi magunk miként értékeljük, szeretjük, becsüljük önmagunkat. Az egészséges önértékeléssel rendelkező emberek jól érzik magukat a bőrükben, tisztában vannak értékeikkel és büszkék képességeikre, teljesítményükre. Az alacsony önértékelésű emberek ezzel szemben úgy érzik, őket senki sem szereti igazán, s képtelenek bármit is jól elvégezni.

Időnként mindenki küzd önértékelési zavarral – főként a kamaszkor sajátsága ez, amikor önmagunkat és a helyünket keressük a világban. Idővel persze mindannyiunk énképe változik, nem marad életre szóló az érzés. Ha tehát úgy érzed, nem megfelelő az énképed, alakíts rajta!

Önértékelési zavarok

Mielőtt fejleszteni szeretnéd önértékelésed, tisztában kell lenned énkép-problémád okával. Mások vélekedése rólad és a benned másokról kialakított kép alapvetően befolyásolja önértékelésed alakulását.

Rossz önértékelésSzüleink, tanáraink és más felnőttek gyerekkorunk óta formálják énképünket. A szülők kritikus hozzáállása jócskán megnehezíti egy egészséges énélmény kialakulását. Egy számunkra fontos ember becsmérlő véleménye nyilvánvalóan nagyon lehangoló tud lenni. Ám tudd, hogy a bíráló szavak nem feltétlenül „kívülről” érkeznek. A bennünk élő belső kritikus hang a minket kritizáló felnőtt viselkedését modellezi. Ez a belső negatív szólam olyan mértékben uralkodóvá válhat, hogy észre sem vesszük egyeduralmát.

Valószerűtlen elvárásaink szintén énképünket torpedózzák. Kialakuló igényeink ideálokat követnek – van, aki külső adottságai, van, aki szellemi képességei miatt számít számunkra mérvadónak. A kívánt adottságokkal maguk is rendelkező, azoknak tudatában levő fiatalok önértékelése természetszerűleg magas. Aki persze irreális, hiú ábrándokat kerget, soha nem lehet elégedett önmagával.

Miért fontos a helyes önértékelés?

Az önmagunkról alkotott kép életünket nagymértékben formálja. A magukat szerethetőnek tekintő, azaz helyes önértékeléssel rendelkező emberek kapcsolatteremtő képessége kiváló. Szükség esetén bátran kérik barátaik, szüleik segítségét, támogatását. A céljaik elérésében biztos, jó problémamegoldó képességgel rendelkező fiatalok iskolai teljesítménye szintén kiemelkedő. A megfelelő önértékelés elengedhetetlen önmagunk elfogadásához, életünk és lehetőségeink teljes körű kibontakoztatásához.

Hogyan növeld önértékelésed?

Gondolkodj magadról pozitívan!

Ahelyett, hogy gyengeségeiden rágódnál, hangsúlyozd személyiséged pozitív oldalát. Ha azon kapod magad, hogy túlzott kritikával tekintesz magadra, cseréld negatív gondolataidat pozitívra. Minden nap írd le 3 jó tulajdonságodat!

A teljesítményre törekedj, ne a tökéletességre!

A tökéletesség iránti vágy bénítóan hat. Ahelyett, hogy azt mondogatnád „nem megyek próbálni, míg le nem adok néhány kilót”, gondolj a tehetségedre és arra, amit szeretsz csinálsz, aztán gyerünk, csináld!

A hibákat a tanulási folyamat részének tekintsd!

Mindenki hibázik, ez alól te sem vagy kivétel. Ne feledd, hogy a tehetség nem egyből, hanem folyamatszerűen bontakozik ki, s mindenki más dologban kiváló – ez teszi az embereket egyedivé és érdekessé.

Próbálj ki új dolgokat!

Tedd magad próbára új lehetőségekben, hogy felismerhesd tehetséged. Legyél büszke a képességeidre!

Ismerd fel, mi az, amin változtatnod kell, és mi az, amin nem!

Ha tisztában vagy azzal, mi az, amit nem kedvelsz magadban, tegyél ellene, még ma! Ha azonban valamin nem tudsz változtatni (a magasságodat ugyebár nem tudod befolyásolni), fogadd el és szeresd magad ilyennek!

Tűzz ki célokat!

Gondold át, mit szeretnél elérni, majd készíts egy megvalósítási tervet. Ragaszkodj az elképzeléseidhez és azoknak megfelelően cselekedj. Büszkén vállald a véleményedet, az ötleteidet, ne félj hangoztatni őket.

Segíts másokon!

Karold fel a tanulásban gyengébben teljesítő osztálytársad, vegyél részt jótékony célú rendezvényeken, vállalj önkéntes tevékenységeket. Önértékelésed szárnyra kap, ha megtapasztalod magadban a változást, s ha igyekezeted megbecsülésre talál.

Mozogj sokat!

Megszabadulsz a fölösleges stressztől, egészségesebbnek és boldogabbnak érzed majd magad.

Érezd jól magad!

Ha soványabb lennél, több barátod lenne? Nos? Élvezd a barátaiddal és kedvenc tevékenységeiddel töltött pereceket. Lazíts és érezd jól magad a bőrödben!

Az egészséges, pozitív énkép kialakításához soha nincs késő. Ha önértékelésedben komolyabb nehézségek vannak, szükség lehet egy mentálhigiénés szakember segítségére, aki megtanít helyesen gondolkodni, szeretni magad és felismerni egyedi képességeidet.

Önértékelésed pozitív alakulásával párhuzamosan iskolai teljesítményed is növekedésnek indul, kapcsolatteremtő képességed érezhetően javul, a nehézségek, a kudarcok kevésbé tudnak maguk alá gyűrni. Énképed formálása időigényes ugyan, a befektetett energiád az életben azonban sokszorosan megtérül.

(KamaszPanasz - forrás: Teenshealth)