bullying
#Lélek

Bullying az online játéktérben

2023.08.01.
1 perces olvasási idő

Sajnos zaklatás előfordulhat és meg is történik az online játékokban is. Mit tehetsz, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

A játéknak szórakoztatónak kellene lennie, ezért nem helyes, ha más játékosok zaklatnak, csúnya dolgokat mondanak neked és emiatt rosszul érzed magad játék közben.

Sokféle módon megfélemlíthetnek valakit online játék közben:

  • Csal, hogy legyőzzön.
  • Kihagy a feladatokból vagy küldetésekből.
  • Szörnyű dolgokat mond rád, és folyton téged ócsárol a többi játékosnak.
  • A játékban létrehozott dolgaidat ellopja vagy megsemmisíti.
  • Feltöri a személyes fiókod.
  • Megosztja a személyes adataidat.

Mit tehetsz egy zaklató ellen?

Amikor online játszol, nem valószínű, hogy ismered az összes embert, akivel játszol. Vannak, akik ezt használják arra, hogy véletlenszerű játékosokat célozzanak meg, és kegyetlenkedjenek velük. Az online játék legbiztonságosabb módja, ha olyan emberek ellen játszol, akiket ismersz a való életben. Játssz a barátaiddal, a tesóddal, a szomszédokkal.

Ha valaki csúnyán viselkedik veled játék közben, próbálj meg nem reagálni. Ha tovább folytatja, tarts egy kis szünetet vagy egyszerűen lépj ki a játékból.

Soha ne add meg a személyes adataidat (még az igazi neved sem) senkinek, akit ott ismersz meg. Válassz nehezen feltörhető jelszót, illetve az is segít, ha sokszor cseréled, így kevesebb eséllyel tudják feltörni a fiókodat.

Ne feledd, ha valaki zaklat egy online játékban, az nem oké és nem a te hibád. A játékban minden játékos megérdemli a tiszteletet. Ha egy másik játékos csúnyán viselkedik veled, beszélj szüleiddel, barátaiddal vagy bármely más megbízható felnőttel, és jelentsd őket az éppen játszott játék moderátorainak is. A végén blokkolhatják őt a játékból.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)