család
#Lélek

Származás - lelkileg megvisel

2010.08.07.
1 perces olvasási idő

Nem tudom, hogy honnan származom. Azt tudom, hogy apukám tiszta magyar, de az anyukámnak az apukája sváb, az anyukája viszont olyan, mintha cigány lenne. Nem vagyok benne biztos, nem tudom, és megkérdezni sem merem. Hogyan jöhetnék erre rá biztosan? Mindig úgy képzelem el magam, mint egy cigányt, mióta nagyon régen egy osztálytársam lecigányozott. A KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából.

Kedves Kérdező!

Mit érzett, amikor az osztálytársa lecigányozta? Milyen gondolatai, félelmei vannak ezzel kapcsolatban? Mitől fél annyira, ami kiderülhetne, ha megkérdezné a szüleit? Gondolkozzon el ezeken a kérdéseken egy kicsit. Legtöbb hasonló jellegű félelmünk hátterében tévhiteink, berögződött elképzeléseink vannak, melyeket ha jobban megvizsgálunk, már nem is bizonyulnak annyira reálisnak.

Javaslom, szedje össze a bátorságát és próbáljon szembenézni a problémával, beszélgessen félelmeiről a szüleivel. Érdekes dolgok derülhetnek ki, ha őszintén beszélget velük ezekről a dolgokról. Ha úgy érzi, nem tudja nekik elmondani, hogy mi aggasztja, másképpen is közelíthet. Teljesen természetes, ha valakit érdekel, hogy honnan származik, kik az ősei, nyugodtan megkérheti őket, hogy meséljenek a szüleikről, kik voltak, hogy éltek, honnan származnak.

(KamaszPanasz - Pyreschitz Anna, pszichológus)