stressz
#Lélek

10 stresszkezelési módszer

2013.09.06.
2 perces olvasási idő

Hogyan birkózol meg manapság a stresszel? Ha lehangoltnak érzed magad, nem vagy egyedül. Sokakon akkora a nyomás a tanulás, a különórák, a nyelvvizsgára vagy érettségire való készülés miatt, hogy időnként teljesen fásultnak, depressziósnak érzik magukat.

Itt van néhány egyszerű stratégia, ami segíthet a stresszlevezetésben, elkerülve a teljes fásultságot.

1. Tedd azt, amit szeretsz!

Válassz olyan tantárgyat fakultációként, amit szeretsz. Ne hagyd, hogy a szüleid rád erőltessék saját akaratukat, mert attól te nem leszel boldogabb. Ha a régi, kedvelt tantárgy megtanulása már küzdelmet okoz, lehet, hogy ideje lenne megfontolni, hogy mi más okozhatna örömet. A lehetőségek határtalanok. Az élet túl rövid ahhoz, hogy valami olyannal foglalkozz nap mint nap, amit nem kedvelsz.

2. Irányítsd a gondolataidat!

Néha a gondolataink egy kicsit őrült irányba terelődhetnek a fejünkben. Ha nincs meg minden tény, akkor hajlamosak vagyunk történeteket gyártani. Még roszabb, hogy egy csomó azok közül a “történetek” közül a legtöbb negatív. Meg kell tanulni, hogyan tereljük gondolatainkat pozitív irányba. Ezek a képességek tanulhatók. Csak egy kis gyakorlat kell hozzá.stressz

3. Építsd ki a belső körödet!

Azokkal barátkozz, akik feltétel nélkül szeretnek, akikről tudod, hogy tűzbe tennék a kezüket érted. Tápláld ezeket a kapcsolatokat. Vedd körbe magad pozitív emberekkel, olyanokkal, akiket igazából érdekel, hogy mi van veled, és a legjobbat szeretnék neked. Beszél jminden nap legalább egy emberrel a belső körödből.

4. Vedd irányításod alá az egészséged!

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges étkezés és a mozgás, hatalmas változást érhet el közérzetünkben. Nem kell belebolondulnod és egészség-gurunak lenned. Csak próbálj meg többször egészségtudatos döntéseket hozni.

5. Légy nyugodt néhány percre minden nap!

A legjobb ötletek legtöbbször akkor jönnek, amikor csendes, nyugodt vagy. Sajnos legtöbbünkkel ez nem történik meg túl gyakran, mert sokan hajlamosak vagyunk állandóan valamin stresszelni, izegni-mozogni, és azon gondolkodni, hogy mit kellene most éppen csinálnunk. Próbáld meg fejleszteni a relaxáló készségedet!

6. Használd a kreatív képzelőerődet!

Milyen csodálatos is az elménk. Higgy a jó döntéshozó készségedben, és oldd meg a problémákat kreatívan. Sokkal kreatívabb vagy, mint gondolnád!

7. Csökkentsd a rendetlenséget!

Tényleg szükségünk van minden dologra, amivel körbevesszük magunkat? A dolgaidnak a szimpla rendben és tisztán tartása több stresszt visz bele a mindennapokba. Itt egy egyszerű megoldás: ha veszel valami újat, szabadulj meg valami régitől.

8. Lépj kapcsolatba a nálad magasabb erőkkel!

Természetesen ez mindenkinél másképp néz ki. Ez lehet, hogy egy imát jelent vagy meditácót. Akármit is jelent számodra, hagyj időt minden nap arra, hogy spirituálisan is megpihenj.

9. Számold, hányszor köszönsz meg valamit!

Úgy tűnik, gyakran arra fókuszálunk, amink nincsen, és nem értékeljük azt, ami ott van a szemünk előtt. Gyakorold a köszönetnyílvánítást minden nap legalább 3 olyan dolgot meghatározva, amikért hálás vagy.

10. Fogadd el, ami megváltoztathatatlan!

Értsd meg, hogy a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogyan mi azt előre megtervezzük. Ha elvárod, hogy az életben minden úgy menjen, ahogy te szeretnéd, akkor hamar csalódni fogsz. Választhatod a siránkozást és panaszkodást, de minden, amit teszel csak a saját szenvedésed erősíti. Nem változtadhatod meg, amit az élet szelei az utadba sodornak, de megváltoztathatod a reakciódat.

Persze vannak olyan napok, amikor nehéz mindezeket betartani, de akkor emlékeztesd magadat, hogy holnap egy új nap, egy tiszta lap. Szóval csak kezdd előlről. Még szerencse, hogy nem kell tökéletesnek lennünk. A könyv lapjait mi írjuk, a fejezeteket az élet. A fejezetek hangulata mégis csak a benne rejlő lapokon múlik, nem igaz?

(Sz. L.)