nő
#Táplálkozás

Zsíros ételek és a krónikus stressz

2010.08.18.
1 perces olvasási idő

Sok ember azt mondja, hogy többet eszik, amikor stressz alatt van. Mások kevesebbet esznek. De azokra az emberekre ez még inkább igaz, akik krónikus stressz alatt vannak. Zsíros ételeket esznek és a táplálkozásuk gyakran mértéktelen - derül ki egy friss kutatásból.

Az egyik legnagyobb felmérés során – ahol a krónikus stressz és a táplálkozási szokások közötti összefüggést vizsgálták – a kutatók több mint 600 túlsúlyos és elhízott nőt kérdeztek az étkezési szokásaikról, valamint a stresszhatásokról.

A nőket akkor sorolták a krónikus stresszhez, ha folyamatos stresszes szituációkban voltak: nem tudják fizetni a lakbért vagy a jelzáloghitelt, rosszul érzik magukat a munkahelyükön, nem szeretik a munkájukat, olyan élettársuk vagy párjuk van, aki többet vár tőlük, vagy nem érti meg őket, olyan gyerekük van, aki nem teljesít jól az iskolában, vagy ha valakinek gondját kell viselniük a családban.

A kutatás kimutatta, hogy akik krónikus stressznek van kitéve, azok magasabb arányban esznek zsíros ételeket, valamint úgy érzik, hogy nem tudják kontrollálni az étkezésüket és az étvágyukat.

A krónikus stresszes nők magasabb arányban bíznak a „szigorú tilalomban” azért, hogy súlyt veszítsenek. Ilyenkor gyakran fogadalmat tesznek, hogy nem esznek több zsíros ételt, és hajlamosak kihagyni étkezéseket. Más kutatásokból lehet tudni, hogy ezek a módszerek gyakran visszafelé sülnek el, mivel gyakran túlzottan sok evéshez és további hízáshoz vezetnek.

A krónikus stressz igazán próbári teszi az embereket. A sok kísértés miatt minden erőnkre szükségünk van ahhoz, hogy irányítani tudjuk az étkezi szokásainkat, mert az evés egy automatikus cselekvés.

Az egyik kutató szerint a krónikus stressz alatt álló embereknek meg kellene tanulniuk különbséget tenni az érzelmi éhség és a valódi, fizikai éhség között. Ha figyelmesebben kezelik a stresszt és az étvágyukat, akkor könnyebben tudják irányítani, hogy mit és mikor esznek, és jobban oda tudnak figyelni arra, hogy úgy étkezzenek, ahogy az számukra megfelelő.

(Ő.B.)