VITAMINSZÓTÁR kategória (27)

Antioxidáns hatású, segíti a kollagénszint fenntartását, a sebgyógyulást, véd a fertőzések ellen, és egészségesen tartja az íny szöveteit és a vérszöveteket. Megtalálható a citrusfélékben, a paradicsomban, a zöld- és pirospaprikában, a dinnyében, a bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban.
2013-04-20
Felelős a sejtek szétválasztásáért és a sejtnövekedésért, részt vesz a DNS-szintézisben, a vörösvérsejtek képzésében, és segíti a fehérjék feldolgozását. Megtalálható zöld leveles zöldségekben, a szárított babban, a gabonafélékben, a narancsban, a főtt tésztában és a rizsben.
2013-04-20
Részt vesz a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásában, a vörösvérsejtek képzésében, a szív- és érrendszer egészségénekmegőrzésében, az antisejtek és a neurotranszmitterek képzésében. (Utóbbiak az idegsejtek között található, az ingerület terjedését segítő anyagok.)
2013-04-20
Részt vesz a fehérjék és a zsírok energiává alakításában, serkenti az idegrendszer működését, felel a vörösvérsejtek képződéséért és a szív- és érrendszer egészségéért. Megtalálható a sovány marhahúsban, a pulykában, a halban, a tejtermékekben, a tojásban és a kagylóban. A vitaminok közül a B12-vitamin kémiailag a legösszetettebb és a legérdekesebb.
2013-04-20
A tápanyagokat energiává alakítja, részt vesz a többi vitamin hasznosításában és több olyan vegyület előállításában, amelyek létfontosságúak a szervezet számára. Megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyes növényekben, a húsban, az édesburgonyában és az avokádóban. Az étrendkiegészítőkben 10-25 mg található belőlük, de néhány orvosi eljárás esetén akár 300 mg-ot is felírhatnak belőle.
2013-04-20
Segíti a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontását, serkenti az energia-anyagcserét, hatására javul a DNS-termelés, jobban működnek az idegek, és javul a vérkeringés.
2013-04-20
Segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontását, jótékonyan hat a sejtek lélegzésére, és segíti azok karbantartását, az antioxidánsokhoz hasonló hatással bír. Megtalálható a tejtermékekben, a zöld leveles zöldségekben, a hüvelyes zöldségekben, a marhahúsban, a lazac húsában, a mandulában és a tojásban. Az alkoholistáknak, illetve azoknak az emberek, akik anémiás megbetegedésben szenvednek, kevesebb B2-vitamin található a szervezetükben. A fejlődő országokban a vitamin hiánya a terhes nők esetén rángatózással kísért rohamot is kiválthat.
2013-04-20
Segíti a fehérjék és a szénhidrátok lebontását, szabályozza az étvágyat, és serkentőleg hat az idegrendszer működésére. Főként búzacsíra, borsó, bab, disznóhús és teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával vihető be a szervezetbe.
2013-04-20
Segíti a szövetek növekedését és regenerálódását, javítja az immunrendszert, fontos a jó látásmegőrzésében. Fellelhető a májban, a tojásban, a sötétzöld és a sárga gyümölcsökben, zöldségekben, valamint a tejtermékekben.
2013-04-20
Javítja a szaglást és az ízérzékelést, segíti a növekedést és a fejlődést, elősegíti a gyógyulást, és javítja az immunrendszer működését. Megtalálható sovány húsokban, az osztrigában, a tojásban, a tenger gyümölcseiben és az alacsony zsírtartalmú tejben. A cink a testünkben különböző biológiai funkciók ellátásáért is felel.
2013-04-20
Segíti a pajzsmirigy megfelelő hormontermelését, valamint antioxidáns hatású. Megtalálható a gabonafélékben, a brazil dióban, a dióban, a disznóhúsban, a pulykahúsban, a tojásban, a garnélarákban, a lepényhalban, a rákhúsban. A szelén olyan anyag, amelyet a testünk nem képes egymaga termelni, viszont fontos a testünk védelme szempontjából.
2013-04-20
A vérmennyiség és a vérnyomás szinten tartásáért felel, segíti az idegi impulzusok (ingerületek) terjedését, javítja a szívműködést, az izom-összehúzódásokat. Megtalálható a konyhasóban, a kész húsokban (bacon, kolbász, virsli, sonka), a konzervételekben, a húsleves kockában, és a különböző ételízesítő sókban.
2013-04-20
Fontos a test helyes folyadékszintjének megtartása szempontjából, javítja a normál testfunkciókat, befolyásolja a szívműködést, felel az izom-összehúzódásokért, és az idegrendszer megfelelő működéséért. Megtalálható a narancslében, a krumpliban, a banánban, a paradicsomlében, a szójababban, a kajszi- és sárgabarackban, valamint a szilvában. Részt vesz a szervezet biokémiai és pszichológiai folyamataiban is. Szerepet játszik az izmok összehúzódásában is, valamint a nukleinsavak szintézisében is.
2013-04-20
Segít a csontképződési folyamatokban, az energiatermelésben és az energiaraktározásban. Megtalálható a tejtermékekben, a halban, a húsban, a babban, a tojásban és a gabonákban. A nukleotidok és a nukleinsavak építőköve, valamint az adenozin-trifoszfát alapegysége is. A sejtmembrán felépítésében is fontos szerepet játszik. Mivel a szükséges mennyiség biztosítható az átlagos étrenddel, ezért ennek az anyagnak a hiánya a szervezetben elég ritka.
2013-04-20
Segíti a biológiai reakciók lejátszódását, valamint a kéntartalmú aminosavak, gyógyszerek és méreganyagok feldolgozását. Megtalálható a babban, a lencsében, a borsóban, a gabonafélékben és a mogyorófélékben.
2013-04-20
<<  1 2  >>