foszfor
#Vitaminszótár

Foszfor

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Segít a csontképződési folyamatokban, az energiatermelésben és az energiaraktározásban. Megtalálható a tejtermékekben, a halban, a húsban, a babban, a tojásban és a gabonákban. A nukleotidok és a nukleinsavak építőköve, valamint az adenozin-trifoszfát alapegysége is. A sejtmembrán felépítésében is fontos szerepet játszik. Mivel a szükséges mennyiség biztosítható az átlagos étrenddel, ezért ennek az anyagnak a hiánya a szervezetben elég ritka.

Olyan emberek esetében fordulhat mégis elő ez a hiány, akik sok alkoholt fogyasztanak, illetve korábban nagyobb mennyiségben savlekötőt szedtek, mivel ezekben a gyógyszerekben alumínium található, ami csökkenti a foszformennyiséget a szervezetben.

A foszfor és a kalcium együttesen felelősek a csontképződési folyamatokban, kutatások azonban megállapították, hogy a kalciumfogyasztás nagy mennyiségben károsan hathat a foszfor-szintre. Ez főleg az idősebbek esetében igaz, éppen ezért sokszor tanácsolják nekik, hogy a kalciumbevitelük egy részét olyan típusú kiegészítőkkel bővítsék, amelyek foszfort is tartalmaznak. A foszfát különféle sókat képezhet, a leggyakoribb a kálium-, illetve nátrium-foszfátok. Ilyen sókat tartalmazó készítményeket csak orvosi rendelvényre szabad szedni foszforhiány esetében. A legtöbb étrendkiegészítő, multivitamin tabletta nem tartalmaz foszfátot, mert a legtöbb ember szervezetében nincs hiány belőle.

Kapcsolódó cikkek