vitamin
#Vitaminszótár

Kalcium

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Segíti a csontképződési folyamatokat és a fogak növekedését, szabályozza a szívdobogást, az izomzat működését, az idegműködést és a véralvadást. Megtalálható az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékekben, a sajtban, a vörösbabban, a spenótban, a brokkoliban, a rebarbarában, a kelkáposztában és a kalcium-tartalú tofuban.

A szervezetben számos biológiai folyamatban részt vesz a kalcium. A bennünk megtalálható kalcium legnagyobb része (99%-a) a fogakban és a csontokban van. A férfiak számára nagyobb mennyiségre van belőle szükség, mint a nőknél. A kalciumot tartalmazó étrendkiegészítő tabletták csak azoknak ajánlott, akiknek étrendje kalciumban szegény.

Ezen ásvány hiánya a következő betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe: angolkór, csontritkulás, premenstruációs szindróma, várandósság alatti magas vérnyomás, laktóz okozta rendellenességek. Sokszor megjelennek különböző sók formájában is, ezek közül a leggyakoribbak a kalcium-foszfát és kalcium-karbonát. Ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben a kalciumsók közül a kalciumot.

A szerveztünk akkor képes elraktározni a legtöbb kalciumot, amikor a táplálékunkban körülbelül 500 mg található belőle. Nők és férfiak esetén is 19-50 év között a javasolt beviteli érték 1000 mg, 51 év fölött 1200 mg. 19 és 50 év közötti felnőttek (férfiak és nők) számára a szükséges mennyiség D-vitaminból 5 mikrogramm, 51-70 év között 10 mikrogramm, 70 éven felül pedig 15 mikrogramm naponta.