csokoládé
#Táplálkozás

A csokoládé élettani hatásai - Miért vásároljunk minőségi termékeket?

2010.04.01.
1 perces olvasási idő

A magyar lakosság körében is egyre népszerűbbek a minőségi csokoládéból készült, megbízható márkájú húsvéti figurák.

„Úgy tűnik, a vásárlók egyre inkább látják, értik, és nem utolsó sorban érzik a bevonómassza és a csokoládé közti minőségi különbséget, emiatt egyre inkább a magasabb élvezeti értékkel bíró édességeket részesítik előnyben. Ezért is fontos, hogy vásárláskor az összetételre vonatkozó információt alaposan szemügyre vegyük a termékek címkéjén.” – nyilatkozta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Elmondta továbbá, hogy a csokoládé pozitív élettani hatásai régóta közismertek. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek pedig erősítik az immunrendszert. E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), a réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez.

Valóban, ma már bizonyított tény, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lehet alacsonyabb. A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító – nem hiába emlegeti a köznyelv boldogsághormonként is ezt az édes falatot.

A minőségi csokoládéról

A minőségi csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóelemei a kakaómassza és a kakaóvaj. Míg az ét vagy tej bevonómasszából készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a bevonómasszából gyártott figurák is megfelelnek az élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban beltartalmi és élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek

Nem véletlenül vásárolunk a húsvétot megelőző hetekben több édességet az év más időszakaihoz képest (kivétel ez alól a csupán karácsony): a hagyományoknak megfelelően a festett tojások és a sonka mellett a húsvét elengedhetetlen részét képezik az ajándékba adott figurás édességek. „A mindössze 2-3 hetes ünnepi szezonban közel 900 tonna édességet vásárolunk, azaz fejenként közel 10 dekagramm, vagyis 2-3 csokoládé figurát fogyasztunk el ebben az időszakban.” – mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke.

(www.edesseggyartok.hu)