Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Miért kúráljuk levessel a betegeket?
  2016-02-05

Miért kúráljuk levessel a betegeket?

Hiába kerülnek napvilágra különböző gyógyászati újdonságok, újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során. Az egyik bevált "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott. Azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.

- hirdetés -

Az elmúlt évszázadok hatalmas változásokat hoztak a táplálkozás- és az orvostudomány terén. A lábadozó betegeknél alkalmazott diéta azonban rendkívüli állandóságot mutat - állapította meg Ken Albala, a kaliforniai University of the Pacific ételtörténésze.leves

A tyúkhúslevest már a 12. századi orvosok is javasolták a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsességek szintén tápláló, erősítő és könnyen emészthető ételeket ajánlanak, főleg leveseket és kásákat.

Napjainkban modern tudományos kutatások is igazolták a tyúkhúsleves nyugtató és gyulladáscsökkentő hatását. A tápláló leves haszna nyilvánvaló: könnyen emészthető formában kínál az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Ken Albala legfrissebb kutatásai szerint azonban a levesek választása főleg ösztönös, és tudományosan igazolt hasznuk helyett leginkább a bébiételekhez való hasonlóságuk adja a vonzerejüket. Mindkét ételtípusnál ugyanazok a követelmények: az ételnek táplálónak és könnyen emészthetőnek kell lennie.

Mi köze a levesnek a lelki egészséghez?

Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a gyermekkorba nyúlik vissza, és tudat alatt fejlődik. "Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket édesanyáink főztek nekünk, vagyis amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" - magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson. Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei nem sokat változtak az évszázadok során. A hozzávalók és az elkészítési módok is generációról generációra "öröklődnek".

Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt kifejezetten a levesek "gyógyír" státuszával magyarázza. Úgy véli, hogy a hagyományos elkészítés megőrzésének többek között érzelmi okai vannak, hiszen sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.

(KamaszPanasz - bbcnews.com)