
#Táplálkozás #ásványi anyag
74 db cikk a témában

Allergiát enyhítő tippek egyenesen a konyhából
Tombol a parlagfű szezon. A gyötrő tünetekre mindenki gyors megoldást szeretne találni, de a patikában kapható szerek előtt érdemes egy próbát tenni néhány otthoni praktikával.

B-vitaminos ételekkel a PMS ellen
Kutatások szerint azoknál a nőknél, akik B-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanak, kisebb a premenstruációs szindróma előfordulása, mint azoknál, akik kihagyják étrendjükből ezeket.

Koleszterinszegény étrend - Mit tartalmaz?
A vér egyik zsírtermészetű alkotóeleme a koleszterin. A szervezeten belül a sejtmembrán alkotója, a D-vitamin és számos hormon elő anyaga. Milyen ételeket együnk a megfelelő koleszterin értékek fenntartása érdekében?

A legjobb ételek vérszegénység ellen
A vérszegénység egy olyan rendellenesség, amit a hemoglobin alacsony szintje okoz a vérben. Leginkább jelentős vérveszteség, csökkent vörösvérsejt szám, vashiányos étrend miatt alakul ki, de okozhatja a bélrendszerben jelentkező rendellenesség is, ahol a legtöbb, élelmiszer által bevitt vas felszívódik.

Mit kell enned, ha vashiányos anémiád van?
Hitted volna, hogy a vashiány több, mint másfél milliárd embert érint a Földön? Európában minden harmadik menstruáló nő, a várandós nők 75%-a, a kisgyermekeknek pedig közel a fele vashiányos.

Az elképesztő D-vitamin
A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezek közül is kiemelkedő a D-vitamin, amely leginkább a csontok erősségéhez járul hozzá. Mire jó még?

A zöld tea előnyei
A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a fekete tea a legnépszerűbb változat.

A méz és hatásai
A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed!

5 ok, amiért érdemes lenne minden nap teázni
Jobban védhetnénk egészségünket, ha több teát fogyasztanánk, mivel ennek az italnak számos kedvező hatása van. A rendszeres teaivás ráadásul hozzájárulhat a napi folyadékszükséglet fedezéséhez is.

Ismerd meg a gyógyító tyúkhúsleves titkát!
Fáradt vagy, tüsszögsz, fáj a fejed, bedugult az orrod, majd szétszakad a torkod, amikor nyelsz és köhögési inger gyötör? Akkor a megfázás, a nátha, a felső légúti vírusos megbetegedések egyike, vagy az influenza “kopogtat az ajtódon”. Gyorsan tenned kell valamit a tüneteid enyhítése és a betegség elhatalmasodásának megakadályozása érdekében. Vesd be te is a gyógyító hatásáról ismert tyúkhúslevest - csak a hasznodra lehet.
Miért egészséges a sütőtök?
Sütőtökös ravioli, tökös pite, őszi tökös rizottó, töksör - a lehetőségek száma végtelen, ráadásul egyik ínycsiklandóbb, mint a másik. Végre sütőtökszezon van, és jó okunk van rá, hogy örüljünk ennek. A sütőtök jellegzetes őszi zöldség, ami nemcsak sokszínűen felhasználható, de számos egészségügyi előnye is van. Íme, a 8 legkiemelkedőbb jótékony hatása.
Vegetáriánus táplálkozás egészségesen
Köztudott, hogy egy vegetáriánus nem eszik húst: kimarad étrendjéből a marha, csirke, sertés, és hal, illetve dönthet úgy, hogy más állati eredetű ételeket sem fogyaszt, mint a tojás, tejtermékek, zselatin, vagy méz.
Őszi édesség fogyni vágyóknak
Alacsony glikémiás indexű xilittel, lassan felszívódó graham liszttel és vitamindús sütőtökkel készül, a hozzáadott gyömbérrel és fahéjjal pedig már-már a közeledő tél hangulatát idézi. Varga Dóra, dietetikus új receptjét ajánljuk diétázóknak és a reform ételek iránt érdeklődőknek egyaránt.

Testépítőknek – az izomtömeget növelő táplálkozás
Ha jársz már egy ideje edzeni, vagy végzel az otthonodban, esetleg kondiparkban saját testsúlyos edzéseket, de mégsem úgy formálódik a tested, ahogyan azt szeretnéd, akkor érdemes jobban odafigyelni arra, mit és hogyan eszel, hiszen a fejlődés javarésze a táplálkozáson múlik.
Finom őszi gyümölcsök és receptek
Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van jelentőségük, de a borongós szürke napokon a színes gyümölcsök látványa a hangulatunknak is jót tesz.