vas
#Táplálkozás

A legjobb ételek vérszegénység ellen

2024.09.30.
3 perces olvasási idő

A vérszegénység egy olyan rendellenesség, amit a hemoglobin alacsony szintje okoz a vérben. Leginkább jelentős vérveszteség, csökkent vörösvérsejt szám, vashiányos étrend miatt alakul ki, de okozhatja a bélrendszerben jelentkező rendellenesség is, ahol a legtöbb élelmiszer által bevitt vas felszívódik.

A vérszegénység kezeléséhez magas vastartalmú diéta szükséges. A vas felszívódását segíti, ha azt C-vitaminnal kombináljuk. A felnőttek ajánlott napi vasbevitel férfiaknál 8mg, nőknél 18mg. Cikkünkből megtudhatod, melyek azok az ételek, amik magas vastartalommal rendelkeznek.

Vörös húsok

A vörös húsok, mint a sertés- és marhahús, különösen pedig a máj, nagyon gazdag vasban. Például, 100 gramm marhamáj, 6,1 mg vasat tartalmaz, bár jellegzetes íze miatt valószínűleg nem mindenkinek a legjobb választás. A máj jó helyettesítője lehet a darált marhahús, melyből 30 gramm 3,5 mg vasat tartalmaz. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húst, általában nem szenvednek vérszegénységben.

Csirke és pulyka

A csirke és pulyka segítik a vas felszívódását növényi alapú ételekből. Így, bár vastartalmuk nem magas (100g csirkemell a nőknek ajánlott napi vasbevitel 2%-át, ugyanennyi csirkecomb a napi bevitel 10%-át tartalmazza), fogyasztásukkal fokozható a vas felszívódása.

Tojás

Ha bőségesen, ám kevés kalóriával akarsz vasat bevinni a szervezetedbe, a tojás az egyik legjobb választás. Egy nagy tojás körülbelül 1mg vasat tartalmaz, és a vas-kalória arány a tojásban 12,5mg/1000kcal. Fogyaszd C-vitamin tartalmú étellel, hogy biztosítsd a lehető legtöbb vas felszívódását!

Halak és kagylók

Számos kagylónak és halnak magas a vastartalma. 100g kagyló biztosítja a nők ajánlott napi vasbevitelét. Az osztriga, a kagyló, és a rák is jelentős mennyiségű vasat tartalmaznak.

Vas koncentráció (mg/100g):

  • kagyló: 14
  • osztriga: 5,1
  • rák: 2,4
  • lazac: 0,6

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj értékes táplálék a vérszegény emberek számára. Jó forrása a vasnak, hiszen mindössze két evőkanál mogyoróvaj 0,6 mg vasat tartalmaz. Ha ezt egy pohár narancslével kíséred, a mogyorókrémben található vas könnyebben fog felszívódni a C-vitamin tartalom miatt. Azonban akik a mogyoróra allergiásak, vigyázzanak, hiszen fogyasztása allergiás reakciót, súlyos esetben anafilaxiás sokkot válthat ki.

Szójabab

A különböző babok vasforrásnak számítanak, ám megfelelően kell elkészíteni őket, mivel a vas felszívódását gátló fitinsavat tartalmaznak. A legjobb mód a fitinsav-tartalom csökkentésére, ha meleg vízben áztatjuk egy éjszakán át a babot, mielőtt megfőznénk. A szójabab a vastartalmú ételek listájának a tetején áll. Egy tál főtt szójabab 8,8mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott adagnak a fele. Fontos azonban megemlíteni, hogy a szójabab csak akkor jó forrás, ha erjesztett, így a szójatej és tofu nem minősül vasban gazdag ételnek.

Teljes kiőrlésű kenyér

A gabonában található korpa magas vastartalommal rendelkezik. De csakúgy, mint a babnál, a gabona is tartalmaz fitinsavat. A legjobb módszer arra, hogy csökkentsük a fitinsav-tartalmat az, ha a gabonát áztatjuk vagy erjesztjük felhasználás előtt. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 0,9 mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott adagnak a 6%-a.

Zabpehely

Habár a zab és a zabpehely tele van vassal, (4,7mg/100g) akárcsak más gabonafélék, ez is tartalmaz fitint, ami meggátolja a vas felszívódását. Azonban, más gabonaféléktől eltérően a zabnál nem hatásos az erjesztés vagy áztatás. Szóval, ha érdekel a zab, mint vasforrás, vitaminnal dúsított zabot kell fogyasztanod.

Mazsola, aszalt szilva, barack

A szőlőnek magas a vastartalma, egy szem szőlő pedig ugyanannyi vasat tartalmaz, mint egy szem mazsola, de mivel a mazsola szárított, így a vas koncentráltabban lesz benne. Például, fél tál mazsola 1,5 mg vasat tartalmaz. Azonban ne feledd, hogy a mazsolában nagyon sok cukor van, fél tál mazsola több mint 200 kalóriával egyenlő! Alapvetően a gyümölcsök nem tartalmaznak olyan sok vasat, de kutatók kimutatták, hogy az aszalt szilva és barack sokkal elérhetőbbé teszik a vasat magas C-vitamin tartalmuk miatt.

vérszegénység

Spenót, kelkáposzta és más zöldségek

A spenót és más zöld, leveles zöldségek gazdagok vasban és C- vitaminban is, ami szükséges a vas-felszívódáshoz. Egy fél bögrepohár szárított, megfőzött spenót 3,2 mg vasat tartalmaz, ez 20%-a a napi ajánlott bevitelnek. Ám sajnálatos módon a spenót és más zöldségek is nagy mennyiségű oxolátot tartalmaznak, ami nemcsak gátolja a vas felszívódását, de el is távolítja azt a szervezetedből.

Citrusfélék és paradicsom

Fogyassz sok C-vitamint, hiszen ez segíti a vas felszívódását a belekben. A citrusfélék és a paradicsom pont ezekre jók. Ha vérszegény vagy, kerüld a koffeines italokat, mint a tea vagy kávé, mivel ezek beleavatkoznak a vas felszívódásába.

Ha a fenti ételeket rendszeresen fogyasztod és még mindig vérszegény vagy, orvosod ajánlhat neked vény nélkül kapható vaskészítményeket, vitaminokat. Mindig konzultálj háziorvosoddal, mielőtt elkezdesz szedni bármit is, és kerüljön sor vérvételre, hogy megbizonyosodjatok a vas mennyiségéről.

A vérszegénységről bővebben itt olvashatsz.

(KamaszPanasz - K. F., medindia)