vizsga
#Suli, munka

A vizsga előtti napokban...

2017.06.01.
2 perces olvasási idő

Hogyan lehet a szervezetünket felkészíteni egy nagyobb megpróbáltatás, például nyelvvizsga vagy az év végi hajtás előtt? Milyen ételeket javasolt enni, hogy formában tartsuk az agyunkat?

Elegendő vas és kalcium

A legjobb módja, hogy felkészüljünk egy dolgozatra, vizsgára, egyéb szellemi megpróbáltatásra, hogy jó egészségben tartjuk magunkat. A rendszeres edzés segít éberen tartani az elménket, csökkenti a fáradtságot, és elősegíti a pihentető éjszakai alvást is. A kiegyensúlyozott étrend tartalmaz különböző forrásból származó vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, fehérjéket és szénhidrátokat.

Ha a szervezeted megfelelő táplálékhoz jut, elegendő vasat és kalciumot fogyasztasz, akkor eredményesebben fel tudod venni a harcot a stresszel. Abban az esetben, ha nem alszol eleget, vagy nem táplálkozol megfelelően a vizsga előtt, azzal a saját dolgodat nehezíted meg.

Együnk proteinben gazdag ételeket, amelyek a vizsga előtt igazán nagy segítségünkre lehetnek! A szervezeted a fehérjét a test építőkockáira, az aminosavakra bontja, amelyek közül az egyik a tirozin. Az agy tirozint használ a dopamin és a noradrenalin termeléséhez, amelyek segítenek növelni az éberséget, a szellemi kapacitást, a motivációt és a kihívásokra való reakcióidőt.

A vizsga napján legyen több fehérjeforrás a reggelidben, például tojás, hüvelyes zöldségek (pl. bab és borsó), gabonafélék, zsírnélküli vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékek (pl. tej, joghurt, túró, kemény sajtok), magvak, dió (pl. kenj meg mogyoróvajjal egy pár karika banánt).

Próbáld kerülni a csak szénhidrát fogyasztását, mert a hatásukra termelődő szerotonin növelheti a fáradtság-érzetet.

Ne feledd, maradj hidratált! A megfelelő folyadékbevitel nélkül úgy érezheted magad, mint a növényeid, amikor elfelejted meglocsolni őket. Fontos, hogy sok vizet igyál a vizsga előtti napon, ne engedd, hogy dehidratálttá válj! Vigyél magaddal egy üveg vizet a vizsgaterembe, hogy kortyolgathass.

Kezdj el hamarabb tanulni!

Természetesen a világ összes vízkészlete és egészséges étele sem segíthet rajtad, ha nem tanulsz. Próbálj meg NEM kifutni az időből, és NEM megvenni a több ezer oldalas vizsgakönyvek egyikét a vizsga előtti napokban! Ehelyett próbálj korábban felkészülni a vizsgára! Próbálj meg felzárkózni egy ésszerű felkészülési ütemtervvel. Ha minden reggeled szabad, akkor oszd be úgy az idődet, hogy tanulj olyankor!

Ha képes vagy rá, akkor fuss neki egy próbavizsgának! Hasonló a maratoni futók edzése is, amikor egyre hosszabb edzésekkel terhelik a szervezetüket a maratoni megmérettetéshez. Az esetek nagy többségében kiderül, milyen a vizsga szervezettsége, mettől meddig tart, vagyis mennyi időnk van rá, és milyen hosszúak a szünetek. Ezen információkat felhasználhatod a szimulált vizsganapon. Mérd az időt magadnak egy ébresztőórával, vagy kérj meg valakit, hogy mérje az időt neked! Le is ellenőriztetheted a sulival, ha az általuk nyilvánosságra hozott, korábbi évek vizsga-feladatait csináltad meg.

Vizsga előtt a felkészüléskor készíts vázlatot! Képzeld magad a vizsgaszituációba: vedd el a vizsga feladatodat, és kezdj hozzá a kidolgozásához! Képzeld el, és játszd el, hogy oldod meg a feladatot! Vizualizáld azt, hogy mit fogsz csinálni akkor, ha nyomasztó érzés kezd elárasztani a vizsgán. Csukd be a szemed, lélegezz mélyeket, és az önmegnyugtatás stratégiáját használd, amelyet mások is használnak. Ezek a technikák segíthetnek, ha eluralkodik rajtad az izgalom, vagy leblokkolnál a vizsga alatt. Ne feledkezz arról sem, hogy a vizsga időre megy!

Néhány egyéb tipp, amivel próbálkozhatsz

Derítsd ki, hogy pontosan hol fogsz vizsgázni, és mennyi időbe telik, míg eljutsz oda! Tégy egy próba utat, ha még nem ismered a helyet! Próbálj meg egy jó éjszakai alvásra szert tenni a vizsga előtti éjszakán! Fogyassz egészséges ételeket a vizsga előtti napon! Ha nagy kávés vagy, tartsd a kávébevitelt a minimumon, a koffein ugyanis nyugtalanná tehet. Ha a vizsga egésznapos, ebédelj (de ne annyit, hogy úgy érezd, inkább szunyókálnál, mint vizsgáznál délután). Tartsd észben, hogy mennyire várod a vizsga utáni ünneplést!

Sok szerencsét!

(KamaszPanasz)