idegesség
#Suli, munka

Tippek a vizsgák előtti idegesség leküzdéséhez

2022.12.27.
2 perces olvasási idő

Talán nem vigasztal, de jó, ha tudod, mindenki feszültté válik számonkérések előtt, kivétel nélkül. A különbség abban keresendő, hogy ki hogyan tudja kezelni ezeket a kellemetlen érzéseket. Tanácstalannak érzed magad? Nem tudod, hogy hogyan tudnád leküzdeni a vizsgák előtt rád törő elviselhetetlen idegességet? Segítünk.

Az idegesség a barátunk?

Amikor a szíved egyre hevesebben dobog, a tenyered izzad, te pedig azt sem tudod, hogy mit tanultál egész eddigi életedben, az kétségtelenül nem annyira jó érzés, viszont bizonyos mértékig természetes reakció, és átmeneti, vagyis hamar elmúlik. Egy kis idegesség akár még növelheti is a teljesítményedet, segíthet kihozni magadból a legjobbat. Gondolom, te is észrevetted már, hogy volt olyan eset, amikor magad is meglepődtél, hogy mennyire összeszedett és jó válaszokat adtál egy-egy feleletkor vagy dolgozatnál, miközben a szíved majdnem kiugrott a helyéről. Ilyenkor több vér jut az agyba, és a stressztünetek tulajdonképpen segítenek kitisztítani a fejedet, így fordulhat elő, hogy a kezdeti pánik végül sikert hoz. Sajnos azonban az is előfordulhat, hogy túlzottan ideges leszel és ezért nem tudsz megfelelően teljesíteni. Szóval, ha dolgozat vagy vizsga előtt állsz, próbáld ki az alábbi tippeket!

Ne akarj túl sok mindenre emlékezni

Fontos, hogy ne vidd túlzásba az ismétlést! Ha túl sok tényt akarsz rövid idő alatt egyszerre a fejedbe szuszakolni, a nagyjára végül nem is fogsz emlékezni!

Összpontosíts a kulcsfogalmakra! Lehetetlen, hogy minden egyes betűre tökéletesen emlékezz, és nincs is szükséged vizsga előtt arra a nyomásra, amit a tudat vált ki belőled, hogy nem tudsz mindent szóról-szóra. Ne feledd, a lényeg a lényeg!

Ezt olvastad már? A hatékony tanulás titka az ügyes jegyzetelés

Kezdd el időben az ismétlést

Kezdd el időben az ismétlést! Az utolsó pillanatban rád törő pánik ugyanis nem csak nem teszi hatékonnyá a munkád, de fennáll a veszély, hogy a stressz miatt el fogsz felejteni egy csomó mindent, amit addig tudtál, miközben új információ már nemigen ragad meg a fejedben!

Segíthet, ha készítesz egy ismétlés menetrendet, melyen követheted, mivel végeztél már, és mi az, amit még át kell nézned.

Stresszoldók

Ha gyakran vagy ideges, vagy úgy érzed, nem bírod ezt a mennyiségű stresszt, nem árt kipróbálnod valamilyen természetes gyógymódot, amitől ellazulsz.

Vizsga és stressz

Kipróbálhatsz stresszoldó gyakorlatokat is, melyek segítenek megnyugodni és pozitívan gondolkodnod. A YouTube-on rengeteg ilyen jellegű videót, tutorialt találhatsz.

Bontsd részekre

Valószínűleg úgy tűnik, annyi mindent kell ismételned, hogy semmire sem fogsz emlékezni. Itt jön számításba a tervezés. Ha darabokra tördeled, részekre bontod az anyagot, kevésbé fog fenyegetőnek tűnni. Különben is könnyebb kisebb adagokat megtanulni és memorizálni. Ha egy megvan, mehetsz a következőre. Sokkal kevesebb stresszt fog okozni.

TIPP 8 tipp a gyorsabb tanuláshoz és a memória fejlesztéséhez

Próbálj lazábban állni hozzá

Tudom, könnyű mondani, de hidd el, rájöttem, ha lazábban állok hozzá, sokkal nyugodtabb tudok lenni a vizsgákon. Vegyünk példának egy nyelvvizsgát vagy egy forgalmi vizsgát. Ha zsinórban háromszor nem sikerül, attól még nem szabad lemondanod a negyedik alkalomról, mert ha elmész és megpróbálod, több esélyed van, mint ha el sem mész! Csak gondold át az egészet, és hagyd hogy realizálódjon benned. Ne arra gondolj, hogy úgysem fog sikerülni!

Ha pedig esetleg mégsem sikerül, az még nem a világ vége – tapasztalattal a hátad mögött próbálkozhatsz majd újra!

Figyelj oda magadra

Vizsgaidőszakban nagyon fontos, hogy figyelj magadra: aludj eleget és tervezz elegendő szünetet a tanulási szakaszok közé! Egyél és igyál megfelelő mennyiségben és minőségben! Nem leszel túl hatékony, ha csak kávén és gyorskaján élsz.

Gyakorolj

Végül, egy próbavizsga igazán sokat segíthet azon, hogy magabiztosan állj ki egy szóbeli vizsgán! Keress magad mellé egy társat akivel mindezt meg tudod valósítani. Hallgassátok meg egymást, tegyetek fel kérdéseket egymásnak a témával kapcsolatban. Ezek után nem lesz kihívás az éles vizsgád.

Nagyon kevesen vannak, akik teljes nyugodtsággal tudnak belépni egy vizsgára, szóval higgadj le, nem vagy egyedül az idegességeddel!

(KamaszPanasz - Gy.P.F., allwomenstalk)