suli
#Suli, munka

Dolgozatírási tippek

2012.11.26.
1 perces olvasási idő

Ülsz, rágod a ceruzádat, miközben pillangók repkednek a hasadban mikor a tanárod elkezdi osztani a dolgozatkérdéseket? Sok ember - természetesen a felnőtteket is beleértve - rettegnek a dolgozatírástól. Az alábbi cikkben igyekszem olyan tanácsokat, tippeket adni, amik segítségével sikeresen megírhatsz egy dolgozatot úgy, hogy nem rettegsz közben.

Természetes, hogy kicsit izgulsz a dolgozatok előtt. Gyakran éppen egy kis adrenalin segít abban, hogy jól sikerüljön a dolgozatod. De sajnos a túlzásba vitt stressz sokat is ronthat az eredmnyeiden. Itt van pár tipp, amelyeket mindenféle dolgozatnál hasznosíthatsz:

  • Oldalunkon is sok tanulási tippet találhatsz, alkalmazd őket, hiszen így máris kevesebb okod lesz aggódni.
  • Aludj eleget a dolgozat előtti éjszakán! Ha fáradt vagy, természetes, hogy az agyad nem fog úgy működni, mintha kipihent lennél.
  • Figyelj a tanár minden utasítására! Amikor a tanár kiosztja a dolgozatokat, mindenképpen hallgasd végig, kérdezd meg, amit nem értesz.
  • Olvasd végig a tesztet! Ott hever előtted a papír, nézd végig az összes feladatot, hogy tudd, mire számíthatsz, mi mennyi ideig fog tartani. Ez sokat segít, ráadásul ha mégsem értesz valamit, akkor még mindig kérdezhetsz.
  • Koncentrálj arra, amit tudsz! Ha valamelyik kérdésre nem tudsz válaszolni, ne töprengj rajta sokat, térj át egy olyanra, amit meg tudsz oldani. Mikor már végeztél visszatérhetsz ehhez a kérdéshez, és próbálj meg a legjobb tudásod szerint válaszolni. Ha nem vagy biztos a válaszban, akkor is írd oda, hiszen még így is több esély van arra, hogy jó, mintha üresen hagynád, hiszen akkor az mindenképpen nulla pont – ez a módszer természetesen pontlevonás esetén nem ajánlott!
  • Nyugalom! Ha nagyon ideges vagy, tarts egy mini szünetet, gondold át az egész anyagot, tegyél kicsit rendet magadban. Ha valami épp nem jut az eszedbe, akkor ne idegeskedj, ha megfelelően koncentrálsz, előbb vagy utóbb be fog ugrani. Ráadásul idegesen sokkal nehezebben fog eszedbe jutni, ezért tartsd magad előtt a jelszót : NYUGI!
  • Már készen vagy? A legtöbb tanár nem szedi be azonnal a dolgozatokat, ilyenkor ezt jó kihasználni. Így több időd van átnézni a dolgozatodat, akár többször is. Visszatérhetsz azokhoz a kérdésekhez, amiket nem tudtál, vagy a kifejtős kérdéseknél még írhatsz pár mondatot – talán még plusz pontot is kapsz! Emellett ha már csak pár perc van az órából és még mindig írsz, ne pánikolj! Azzal néha több idő megy el, mint amennyit a dolgozatra tudnál fordítani. Használd ki az idődet, és legyél okos!

Ezek a tippek remélhetőleg sokaknak segítenek, bár néhányan komoly dolgozatírási pánikban szenvednek. Ha te is egy vagy közülük, akkor ne habozz, beszélj a szüleiddel, a tanároddal, vagy az osztályfőnököddel, és ne félj segítséget kérni!

(Gy. A.)