plágium
#Suli, munka

Mi az a plágium?

2021.11.19.
1 perces olvasási idő

Krisz talált néhány jó dolgot a neten a cápákról készítendő házi dolgozatához. Fontosnak tartotta azt a bekezdést, amely elmagyarázza, hogy a legtöbb cápa mekkorára nő és mivel táplálkozik. Ezért ezt a részt átmásolta a beszámolójába...

Gyorsan megváltoztatta a betűtípust, így már illett a beszámoló többi részéhez, majd folytatta kutatásait.

A plágium

Ám Krisz nagy hibát követett el. Tudod, mit csinált? Plagizált. A plágium az, amikor valaki más szavait, ötleteit használod, és a sajátodként adod elő. Ezt nem szabad sem az iskolában, sem az egyetemen, sem bárhol máshol csinálni. Jó ötlet megtanulni a forrásmunkák helyes használatát és a hivatkozás módját. Jól jön majd, amikor például weboldalak, könyvek, folyóiratok segítségével készíted el a beszámolódat, dolgozatodat.

A plágium egyfajta csalás. Ki kell írni az információ szerzőjét és a weboldal címét, ahonnan az adatokat szerezte. Miért? Mert ezek nem a te gondolataid, ötleteid.

Dolgozatírás

A plágium kifejezés a latin emberrablás szóból származik. Azt már biztosan tudod, hogy az emberrablás egy ember ellopását jelenti. Nos, a plagizálás más emberek gondolatainak, írásainak ellopása. Te se vennéd el más ebédre szánt pénzét vagy mondjuk a biciklijét, ugye? Az ember szavai és gondolatai is személyes tulajdon.

Mit kellett volna Krisznek tennie? Fel kellett volna tüntetnie a webcímet és a cikk írójának nevét. Így már hozzáadhatja a beszámolójához, a hiteles forrással feltüntetve.

A tanároknak különböző szabályaik vannak arra, hogy hogyan listázd a forrásaid. Egyes tanárok az általad megadott forrásokat a házi dolgozat vagy esszé végére kérik. Mások azt kérik, hogy közvetlenül az idézett szöveg után tüntesd fel a forrást.

Bátran keresgélj!

Nem kell, hogy ez elvegye a kedvedet a keresgéléstől. Csak arra kell figyelned, hogy megfelelő módon hivatkozz az idézett szövegre. Nagyszerű, hogy olyan dolgokról kaphatsz információkat szakértőktől, amikről nem tudsz sokat. Neked csak annyi dolgod van, hogy feltünteted, hogy ki írta, és hol találtad azt. Ha ezt megteszed, nyugodt lehetsz, mert nem plagizáltál.

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy mi a plágium, és mi nem az. Még akkor is meg kell említened a forrást, ha az információt a saját szavaiddal mondod el. Kérdezd meg magadtól: „Tudnám ezt, ha nem olvastam volna a honlapot vagy a könyvet?” Ha a válasz nem, akkor írd oda a forrást!

A plagizálás lustaság

Bár a plágium lehet nem szándékos, a hátterében általában a lustaság áll. Ha teljes bekezdéseket másolunk, nem kell időt tölteni a téma átgondolásával, a saját gondolatok összegyűjtésével, és ezek szavakba öntésével. Másolás, beillesztés és kész. Ám ha kiderül, hogy csak másoltál, és nem tüntetted fel a forrásodat, kiderül, hogy nem jártál alaposan utána a témának.

(KamaszPanasz - S. D.)