fogalmazás
#Suli, munka

Hogyan írj ötös fogalmazást egyetlen este alatt?

2023.04.16.
4 perces olvasási idő

Te is gyakran az utolsó pillanatra halogatod a dolgokat? Akkor biztos már neked is kellett egyetlen éjszaka alatt házi dolgozatot írnod. Ha azon kapod magad, hogy már este 10 óra van, pedig másnapra fogalmazást kell írnod, akkor ez a cikk neked szól!

Egyáltalán nem jó taktika az utolsó percekre hagyni a nagyobb lélegzetvételű feladatokat, habár tény, hogy sok esetben ilyenkor születnek a legjobb alkotások. Lehetséges, hogy ez az adrenalin miatt van, mert sokszor a szűkös időkeret sürgető érzése adja meg a várt ihletet. Mindesetre jobb időben megcsinálni, ami a feladatod, hiszen az éjszakai dolgozatírásnak azért vannak buktatói is. Ezeket könnyen kivédheted, ha betartod a következő szabályokat.

1. lépés: Kapcsolódj ki!

Mielőtt elkezdenéd a házi dolgozatod írását, kapcsolódj ki egy kicsit! Ez nem azt jelenti, hogy ugorj le sörözni. Azt jelenti, hogy nyugodj meg és összpontosíts a megírandó témára! Egy éjszakád van, hogy megírd a dolgozatot, képes vagy rá! Kapcsolj be klasszikus zenét, ha az segít a relaxációban és a koncentrálásban.

2. lépés: Tedd tisztába, hogy miről kell írnod!

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem járják körül pontosan azt, hogy miről kell szólnia a fogalmazásnak. Ezek a félreértések később végzetesek lehetnek: egyrészt nem lesz kedvező az elbírálásuk, másrészt kárba vész az a rengeteg munka, amit belefektettél. Ezért mindig figyelj a részletekre és tartsd magad a feladat témájához. Nem tanácsos nagyon messzire sem elkalandoznod a megadott instrukcióktól, hiszen nem történelmi regényre kíváncsiak az oktatóid, hanem egy bizonyos ó, konkrét témára.

3. lépés: Találd ki a tételmondatot!

Ha már eleget relaxáltál, itt az ideje, hogy a tételmondatra összpontosítsd a figyelmedet. Ez a mondat foglalja össze a kutatásaid és írásod témáját, ez a fogalmazásod legfontosabb része. Fordíts időt tételek olvasgatására a google-on vagy újságcikkekben! Bármit, amit találsz, felhasználhatsz ugródeszkaként saját érveid megírásához. Hivatkozhatsz bármilyen ide kapcsolódó újságcikkre is. Habár a külső forrásokkal jobb vigyázni, mert könnyen plágiumnak minősíthető.

4. lépés: Írj vázlatot!

A vázlat egyrészt segít abban, hogy átlásd mi mindenről kell írnod, másrészt támpontot nyújt a logikai sorrend kialakításában is. Az egyes vázlatpontokhoz írj néhány olyan kulcsszót, ami eligazít abban, hogy az adott bekezdésben miről fogsz értekezni.

5. lépés: Írj egy ütős bevezetést!

A hatásos kezdés titka az ütős bevezetés. Olyan bevezetésre van szükséged, ami nemcsak, hogy megragadja tanárod figyelmét, hanem máris a dolgozatod témájára összpontosít. Írj egy-két bevezető mondatot, aztán ugorj a tételmondatodra! Ha nem jut eszedbe semmi sem bevezetésként, egyszerűen kezdd a tételmondatoddal!

6. lépés: Ötletgyűjtés a tétel megvédéséhez

Egy halom érvet kell találnod, amivel igazolhatod a tételmondatodat. Gyűjts ötleteket kb. 30 percig, és gondolj minden lehetséges érvre, amivel sikerülhet meggyőznöd tanárodat az igazadról! Jegyezd le a főbb érveket, hiszen ezek lesznek a támaszaid. Minden egyes érv egy mini tétel, ami az érvelésedet alkotja.

dolgozat

7. lépés: Védd meg a tételmondatodat!

Néhány tanár azt is meghatározza előre, hogy hány hivatkozást szeretne látni a dolgozat bibliogárfiájában. Minimum ennyit meg kell említened, tehát bizonyosodj meg róla, hogy a megszabottnak megfelelő mennyiségűt írtál! Jelentkezz be iskolád könyvtárának adatbázisába, és kezdd el a kutatást! Ezzel szoktak a legtöbb időt elvesztegetni, így hát adj magadnak max. 2 órát, majd kezdd el az idézetek bemásolását. Próbáld elrendezni a hivatkozásokat a hozzájuk gyűjtött érvekkel! Több mint valószínű, hogy több témához kapcsolódó érvet találsz kutatás közben, tehát add ezeket az érveket is a listádhoz!

8. lépés: Itt az írás ideje!

Válogasd ki a legjobb érveidet (az azokat alátámasztó hivatkozásokkal) és használd fel őket az érvelés tárgyalásának megkezdéséhez! Minden bekezdésben győzd meg tanárodat a tételed igazáról. Gondold végig a fogalmazásod lehetséges gyengepontjait, hogy elkerüld a hibákat! Könnyű elakadni, amikor először kezdesz írásba, ezért egyelőre ne aggódj a mondataid szerkezete vagy az érveid sorrendje miatt. Inkább próbáld meg minden gondolatodat papírra vetni! Csak kezdd el az írást!

9. lépés: Fogalmazz választékosan!

A fogalmazásod abban az esetben lesz kerek egész, ha nem csak a száraz tényközlésre hagyatkozik, amit a tankönyvekből, lexikonokból, internetről kimásoltál. Használj hozzá körítést még akkor is, ha ez eleinte idegen a számodra. Merj közvetlen hangon és érdekesen írni. Ezt nagymértékben segítheti az is, ha elképzeled, hogy milyen kérdésekre szeretné megkapni a választ a fogalmazásod olvasója.

10. lépés: Alkalmazz informatív címeket és alcímeket!

Ezek segítik az adott szöveg tagolását, utalnak a soron következő rész tartalmára és bemutatják a fogalmazásod logikai rendszerét. Természetesen az alcím mindig az adott bekezdés tartalmát sugallja, hiszen csak akkor ér valamit az egész.

11. lépés: Gondolkodj a tételmondatod ellenérvein!

Ha jut rá időd, gondold végig, mit mondhatnának kritikusok az érveidről! A kritikákat megválaszolva, meg is erősítetted az érvelésed azzal, hogy más nézőpontból is értelmezted a kérdést. Ez azt mutatja, hogy fordítottál időt a témára, és felkészültél arra, hogy megválaszold a kifogásokat.

12. lépés: Foglald össze a tételedet!

Amikor befejezted az érvelést, foglald össze a tételmondatod megismétlésével, majd ismételt alátámasztásával! Írd úgy a végét, hogy a befejezés elgondolkoztató legyen. Ehhez jó tipp, ha például kérdéssel végződik a fogalmazásod, esetleg sejtelmesen fogalmazol, ami további gondolkodásra készteti az olvasót - hidd el, ez tetszeni fog a tanárodnak is!

13. lépés: Ne ismételdönmagad!

Nem az a cél, hogy tíz oldalas fogalmazást írj, amiben kétszer-háromszor leírod ugyanazt. Ahogy az sem jó megoldás, ha végtelennek tűnő körmondatokat használsz, aminek mire a végére jutnak, elfelejtik az elejét. A szakkifejezések halmozását is érdemes kerülnöd - pláne, ha nem vagy teljesen tisztában a jelentésükkel. Ha mégis szakzsargont alkalmazol, akkor írj mellé magyarázatot is. A nagyon bonyolult megfogalmazást és a kétértelműséget is mellőzd, légy minél egyszerűbbés követhetőbb!

+ 1: Ellenőrizd munkádat!

Ha készen állsz a szerkesztésére, itt az ideje, hogy kihagyd azokat a részeket, amik nem támasztják alá a tételed! Kerüld a passzív igéket, inkább cselekvőket használj! Hagyd ki azokat a mondatokat vagy bekezdéseket, amelyek lassítják az érvelés menetét vagy gyengítik a főérvedet! Bizonyosodj meg róla, hogy az érveid érthetőek, tisztán megfogalmazottak! Ellenőrizd a helyesírási hibákat, de figyelj oda arra is, hogy kellőképpen tagolt legyen az írásod.

Sok sikert és kitartást kívánunk! :)

(KamaszPanasz - B.K.)

További tippek speciális esetekre: