dolgozat
#Suli, munka

Holnap dolgozat? Ne pánikolj!

2023.04.18.
1 perces olvasási idő

Izzadsz, rágod a ceruzádat és úgy érzed, mintha pillangók szállnának a hasadban, amikor a tanár kiosztja a tesztet? Nyugi, még a felnőttek is idegesek lesznek, ha hasonló számonkérésre kerül a sor.

Természetes, hogy stresszelsz dolgozatok előtt. Sőt, általában egy kis adrenalin (a hormon, amit a testünk termel stressz vagy izgalom esetén) még jót is tesz nekünk. Ám a legjobb, ha követed a következő tippeket, hogy biztosan jól sikerüljön a dolgozatod:

  • Készülj fel rendesen! Bár ez eléggé nyilvánvalónak hangzik, mégis kevesebb okod lesz izgulni, ha a teljes tudás birtokában vagy.
  • Aludj eleget a dolgozat előtt! Az agyad sokkal jobban fog működni, ha megfelelően kipihented magadat. Kutatások is kimutatták, hogy azok az emberek, akik többet alszanak egy-egy megmérettetés előtt, sokkal jobban teljesítenek, mint fáradt társaik.
  • Hallgasd figyelmesen az utasításokat! Ahogy a tanár kiosztja a dolgozatokat, jó tudnod, hogy mit is vár el tőled pontosan.
  • Olvasd át a dolgozatot először! Ha már megvan a dolgozat, nézd végig az összes feladatot, hogy tudd, mire számíthatsz, mi mennyi ideig fog tartani. Ez sokat segít, ráadásul ha mégsem értesz valamit, akkor még mindig kérdezhetsz.
  • Koncentrálj arra, amit tudsz! Ha valamelyik kérdésre nem tudsz válaszolni, ne töprengj rajta sokat, térj át egy olyanra, amit meg tudsz oldani. Mikor már végeztél, visszatérhetsz ehhez a kérdéshez, és próbálj meg a legjobb tudásod szerint válaszolni. Ha nem vagy biztos a válaszban, akkor is írd oda, hiszen még így is több esély van arra, hogy jó lesz, mintha üresen hagynád, hiszen akkor az mindenképpen nulla pont – ez a módszer természetesen pontlevonás esetén nem ajánlott!
  • Nyugalom! Ha nagyon ideges vagy, tarts egy mini-szünetet, gondold át az egész anyagot, tegyél kicsit rendet a fejedben. Ha valami épp nem jut az eszedbe, akkor ne idegeskedj, ha megfelelően koncentrálsz, előbb vagy utóbb be fog ugrani. Ráadásul idegesen sokkal nehezebben fog eszedbe jutni, ezért tartsd észben a jelszót: NYUGI!
  • Már készen vagy? A legtöbb tanár nem szedi be azonnal a dolgozatokat, ilyenkor ezt jó kihasználni. Így több időd van átnézni az írásodat, akár többször is. Visszatérhetsz azokhoz a kérdésekhez, amiket nem tudtál, vagy a kifejtős kérdéseknél még írhatsz pár mondatot – talán még plusz pontot is kapsz! Ha már csak pár perc van az órából, és még mindig írsz, ne pánikolj! Azzal néha több idő megy el, mint amennyit a dolgozatra tudnál fordítani. Használd ki az idődet, és legyél okos!

Ezek a tippek remélhetőleg sokaknak segítenek, de ha neked mégsem, lehet, hogy komolyabb a probléma, mint amivel egyedül meg tudnál birkózni. Ha így van, akkor ne habozz, beszélj a szüleiddel, a tanároddal, és ne félj segítséget kérni! Sok sikert a dolgozathoz!

(KamaszPanasz - Gy. A., kidshealth.com)