tanulás
#Suli, munka

7 tanulási tipp lusta diákoknak

2023.10.09.
2 perces olvasási idő

Néha kifejezetten nagy kihívást jelent diáknak lenni, különösen akkor, amikor sok a dolgod, vagy amikor nincs hangulatod a tanuláshoz. Csak semmi aggodalom! Akad néhány trükk, amellyel könnyebbé teheted az életedet.

Az alábbi egyszerű tippek segíteni fognak, hogy megnyugodj, és áttörd a mentális korlátokat, melyek visszatartanak attól, hogy jobban teljesíts. Ezekkel a trükkökkel sokkal könnyebben fogsz jó jegyeket szerezni mint ezelőtt, szóval figyelj és tanulj!

1. Jegyzetelj különböző színű tollakkal

A legtöbb készséget nem az osztályteremben fogod megtanulni. Annak érdekében, hogy feltüzeld, fejleszd a vizuális memóriádat, és kevesebb időt kelljen tanulással töltened, használj különböző színű tollakat, kihúzókat a jegyzeteléshez! Ez sokkal élvezetesebbé teszi majd az amúgy monoton jegyzetelést, és a végén még szép is lesz a füzeted.

2. Kezdj a könnyebb feladatokkal

Amikor sok feladatot kell végrehajtanod, kezdj a könnyebbekkel, mivel ezek erőt fognak adni a nehezebbek elvégzéséhez. Minden egyes házi feladat, amit megoldottál, önbizalmat fog kölcsönözni és motiválni fog, hogy ne állj le, amíg nem végeztél minden teendővel.

3. Vedd fel az előadást és játszd kétszeres sebességen

Amikor tanulsz, rengeteg időt spórolhatsz azzal, hogy rögzített előadásokat hallgatsz, a sebességének dupláján. Erre kitűnően alkalmas program pl. a VLC Media Player, vagy az Audacity. Ezen kívül sok olyan előadást találhatsz online, amik segíthetnek megérteni a dolgokat, amelyeket tanulsz, így pozitív hatással lesznek a jegyeidre.

4. Hallgass egy kis klasszikus vagy instrumentális zenét

Hallottál már a Mozart hatásról? Rengeteg tanulmány bizonyította, hogy ha Mozart tanulásklasszikus zenéjét hallgatod, rövid időre javulnak a kognitív képességeid, és a teljesítményküszöbödet is kitolhatod. Ezen kívül az instrumentális zene remek segítség, hogy kikapcsolódj, és ezáltal jobban tudj koncentrálni a feladataidra.

5. Használj fejhallgatót, hogy jobban összpontosíts a tanulnivalóra

Amikor tanulsz, csak jusson eszedbe a következő: fejhallgató be, világ ki. Felejts el mindent, és csak arra fókuszálj, amit tanulnod kell! Mint azt említettük az előző pontban, hallgass egy kis klasszikus zenét, vagy bármi mást, ami nem vonja el a figyelmedet. Ennek következtében úgy fogod érezni, hogy repül az idő, és így több dolgot tudsz elvégezni.

6. Tarts rövid szüneteket

Amikor tanulsz, tarts sok rövid szünetet, de figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba. Körülbelül minden 30 pernyi tanulás után van 5 perced, amikor kifújhatod magadat, járhatsz egyet, nyújtózkodhatsz.

7. Ha sok a teendőd, fogj hozzá hamar

Sok tanulmány bizonyítja, hogy azok az emberek, akik korán kelnek, sokkal produktívabbak. Úgy tűnik, a napfény ébren tart minket és energizál. Minden nap készíts egy listát arról, mit kell csinálnod. Kezdj a könnyebbekkel, és amikor magabiztosabbnak érzed magad, nekikezdhetsz a komolyabb megpróbáltatásoknak. Ne add fel, amíg mindent el nem végeztél, ami a listán szerepel.

A diákéletnek megvan a maga előnye és hátránya, nem mindig egyszerű elvégezni az iskolában kapott feladatokat, de egy kevés odafigyeléssel, türelemmel és elhivatottsággal se perc alatt végezni fogsz a tennivalókkal!

(KamaszPanasz - Gy.P.F., allwomenstalk.com)