suli
#Suli, munka

Nyomaszt a suli? Túlélőkalauz a jobb teljesítményhez

2023.11.06.
2 perces olvasási idő

Az iskola sokkal könnyebbnek tűnt, amikor kicsi voltál, nemde? Most már minden sokkal bonyolultabb, minden felgyorsult körülötted és a válladat sokszor egyre nagyobb felelősség nyomja. Stresszelhetsz és meg is viselhet a suli, ám tehetsz néhány dolgot azért, hogy egyszerűbb legyen a helyzeted!

Tervezz előre

Legyen egy naptárad, vagy egy jegyzetfüzeted. Rögzítsd előre a bejelentett számonkérések időpontjait. Jegyezd fel a fogalmazások és házifeladatok leadásának határidejeit. Írj fel minden más programot is, pl. edzést vagy különórát. Amikor pedig a naptárad kezd megtelni, akkor pontosan tudni fogod, hogy meg kell tanulnod nemet mondani néhány dologra. Állíts fel fontossági sorrendet, és azokat az eseményeket húzd ki a listádról, amelyeket később is átélhetsz, így marad elég időd minden fontos dologra.

Haladj az osztállyal

Ha úgy éreznéd, hogy kezdesz lemaradni, vagy nem értesz valamit, azt nyugodtan jelezd a tanárnak, hiszen ő azért van, hogy segítsen. Sokkal egyszerűbb már a dolgok elején segítséget kérni és kapni, mint várni az utolsó pillanatig.

Ha a házi feladatokkal is problémád van, akkor ezt mindenképpen jelezd a tanárodnak óra előtt vagy után - valószínűleg fel fogja ajánlani a segítségét, akár még egy-két plusz órát is fog tartani neked. Ha szánsz pár percet arra, hogy megkérdezz valamit, akkor akár órákat is megspórolhatsz, melyeket haszontalan fejtöréssel töltenél. Ha a tanár tudatában van annak, hogy valamivel nem boldogulsz rendesen, akkor talán ő is sokkal megértőbb lesz a későbbiekben.

Figyelj az órákon

Hidd el, megéri az órák során koncentrálni, főleg hosszú távon. Persze sokkal kellemesebb beszélgetni vagy más pótcselekvést végezni, de te is sokkal könnyebben fogod megtanulni az anyagot, ha órán figyelsz, s a tanár is értékeli, ha látja, hogy érdeklődsz a magyarázata iránt.

Jegyzetelj

Az órai jegyzetekkel, és azok átnézésével sokkal egyszerűbb felkészülnöd a következő órára vagy egy dolgozatra. Igaz az a tény, hogy ha órán jegyzetelsz, azzal már félig meg is tanultad az anyagot, így a jegyzet lehet a kulcsa a jó teljesítménynek is.

Reggelizz

A régi mondás, miszerint a „reggeli a nap legfontosabb étkezése”, soha sem volt igazabb, mint iskola idején. Sokkal jobban tudsz koncentrálni és teljesíteni egy tápláló reggeli elfogyasztása után. Ugye, mennyire elvonja a figyelmedet, ha már az első óra közepén majd' kiesel a padból az éhségtől?

Aludj eleget

Kutatások is igazolják, hogy azok a tanulók, akik többet alszanak 8 és fél óránál, sokkal jobban koncentrálnak napközben. Még a problémákat is gyorsabban tudják megoldani azok, akik eleget alszanak – egy másik kutatás szerint azok a fiatalok, akik a matematika dolgozatuk előtt eleget aludtak, háromszor olyan jól teljesítettek, mint kialvatlan társaik.

Dolgozz előre az iskolában, hogy legyen szabadidőd otthon

Használd ki az iskolában töltött szabadidődet – olvasd át a jegyzeteidet, menj a könyvtárba vagy a számítógép terembe, kezdd el a házi feladatokat, nézz utána dolgoknak. Hidd el, hazaérve értékelni fogod a szabad délutánt!

Az egyik legjobb módja annak, hogy barátokat szerezz, az, hogyha csatlakozol az iskolai klubokhoz, részt veszel a szakkörökön, edzéseken és egyéb programokon.

Mit csinálj, ha beteg vagy?

Évente egyszer vagy kétszer szinte mindenki beteg lesz, ám a hiányzás idejére is léteznek bevált praktikák, hogy ne maradj le nagyon a többiektől. Amíg gyógyulsz, kérd meg egy barátodat, hogy fénymásolja le neked a jegyzeteit, és kérd el tőle a tananyagot, a házi feladatokat is.

Ha több napot is kihagysz, akkor minden nap tanulj egy kicsit, hogy képben maradj, és ne egyszerre kelljen pótolnod mindent. Emellett készülj fel arra, hogy ha visszamész, akkor be is kell majd pótolnod az elmaradt dolgozatokat – bár sok tanár tekintettel van a hiányzásokra, és ad haladékot.

Ha nem érzed magadat elég jól ahhoz, hogy az osztályoddal együtt haladj, az is rendben van. Sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb meggyógyulj. Ismételjük, hogy ha a tanárokkal jóban vagy és az állapotodról is tájékoztatod őket, akkor sokkal megértőbbek lesznek veled.

Az iskola tökéletes hely ahhoz, hogy új barátokat szerezz és új dolgokat próbálj ki, de emellett megtanulhatod azt is, hogy hogyan is legyél egy közösség tagja, illetve a döntőképességedet, tanulási technikádat is fejlesztheted – ezek pedig egész életedben segíteni fognak!

(KamaszPanasz - Gy. A., Forrás: kidshealth.com)