iskola
#Suli, munka

Miért nem érdemes otthagyni az iskolát?

2023.03.10.
1 perces olvasási idő

Fiatalon gyakran gondolunk úgy az iskolára, mint egy kötelező, unalmas és felesleges dologra.

Az iskola nélkülözhetetlen

Az általános iskola alsóbb osztályaira úgy emlékezünk, mint a boldog iskolaidőkre, mivel a követelmények és a tanulnivalók még nem voltak annyira magasak. De a jó dolgok mellett azért akadnak szép számmal kellemetlen emlékek is, melyekre nem szívesen emlékezünk. Ez az iskoláról alkotott kettős nézet erősen befolyásolja, hogy mennyire szívesen ülünk be az iskolapadba. Azonban a kettősségek ellenére az iskola az egyik legfontosabb tapasztalatot és tudást nyújtó intézmény, ami kihagyhatatlan az életből.

A leggyakoribb indokok

Az egyes embereknek más és más kifogásaik és vélt okaik vannak, hogy miért nem akarnak a suliban maradni. A leggyakoribb érv az, hogy az iskola unalmas, és olyan tárgyakat kell tanulni, amelyeknek nem fogják hasznát venni az életben. Azt is szokták mondani, hogy a rá pazarolt időt más, sokkal hasznosabb dolgokra is lehetne fordítani.

Alapműveltségre mindenkinek szüksége van

De mindenki számára ajánlatos elsajátítani egy adott mértékű alaptudást a körülötte lévő világról. Ezért van az, hogy a középiskola elvégzéséig mindenkinek ajánlatos az iskolapadban maradnia, és legjobb tudása szerint magáévá tenni az ott tanultakat. A főiskola vagy az egyetem már nem kötelező, de érdemes kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. Általános műveltségre azonban mindenkinek szüksége van, azt a középiskolában mindenkinek el kell sajátítania.

Az iskola elsősorban a tanulásról, a tanulási készség elsajátításáról és a tapasztalatszerzésről szól. Ezt az erre specializálódott körülmények között, az iskolában sajátíthatjuk el. Az iskolában sokszínű és változatos dolgokat tanulhatunk meg egyszerre és egy helyen, melyek további irányokba terelhetik a gondolatainkat, új perspektívák nyílhatnak meg előttünk: társadalmi, gazdasági, politikai, művészeti, tudományos ismeretek elsajátítása révén. A világtörténelemből például megtanulhatjuk, hogy milyen kapcsolat fűzi az egyént az emberiséghez. A tudás átlépi a tér-idő határokat, megszünteti a távolságokat az egyes dolgok között.

Önmagukkal is elégedetlenek

Azok, akik nem szeretik az iskolát, általában az életükkel sincsenek kibékülve, és gyakran az életben is a dolgok könnyebbik végét fogják meg, folyton elégedetlenkednek. Ellenben azok, akik eléggé motiváltak ahhoz, hogy végigmenjenek a tudás különböző lépcsőfokain, a végén megértik, hogy mindez megérte az erőt, a fáradtságot és a kitartást. Az iskola számtalan olyan lehetőség előtt nyitja meg az utat, ami máskülönben elérhetetlen lenne. Azok, akik eredményesen befejezik a tanulmányaikat, a végén azt fogják érezni, hogy valami fontosat vittek véghez, jelentős eredményt értek el.

(KamaszPanasz - N. L., helium.com)