iskola
#Suli, munka

Mitől lesz jobb jegyed?

2009.05.06.
1 perces olvasási idő

Vezető szakemberek szerint hagyni kéne, hogy a diákok különböző szerekkel turbózhassák agybeli képességeiket és besegítsenek tanulmányi előmenetelükbe.

Amióta világ a világ, a diákok mindig is használtak szereket ahhoz, hogy felturbózzák tanulmányi teljesítményeiket. A koffein és a ginzeng a legrégebbi befutók. Csakhogy napjainkban jóval erőteljesebb, ám szabályozott felhasználású szerek, különösen a hiperaktivitás-elleni gyógyszer, a Ritalin vannak terjedőben.

A legtöbb készítmény viszont csak receptre kapható. Természetesen, a szerekhez a tanulók ígyis-úgyis hozzájutnak, ám az internetről történő beszerzés törvényellenes, és akár egészségre ártalmas is lehet a megfelelő orvosi tanács híján. Mitől lesz jobb jegyed?

Gyógyszerrel a koncentrációért?

Szakemberek emiatt úgy vélik, érdemes lenne átgondolni annak lehetőségét, hogy az ilyen szerek bizonyos részéhez ne csak gyógyászati célból lehessen hozzájutni, hanem például a kognitív teljesítmények fokozása érdekében is felhasználhatókká váljanak.

Rendelkezésre áll ugyanis temérdek bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a stimuláns szerek, mint a Ritalin, Provigil és az Adderall, jelentősen növelik a koncentráció és a teljesítmény szintjét, mellékhatásaik arányában.

Mostanában egyébként a Modafinil az egyik legnépszerűbb készítmény. Az erőteljes gyógyszert a hadsereg is felhalmozta harci csapatainak éberen tartásához harctevékenység során, orvosilag az alvási rendellenességekre - például narkolepszia - alkalmazzák. A gyógyszerkísérletek leszögezik, hogy nagyon hatékony a rövid távú memória növelésében és lehetővé teszi a használóinak, hogy huzamosabb ideig fennmaradjanak – alvás nélkül...

A teljes cikk elolvasható itt

Forrás: eduline.hu